StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetbizarni slučajevi

Ministarstvo odlučilo kakve će biti sankcije za nastavnike bez covid potvrda: ‘Učiteljica u školu ušla - kroz prozor!‘

Piše Mirela Lilek/JL
18. studenog 2021. - 14:32

Nakon mnogobrojnih upita ravnateljica i ravnatelja škola kako postupiti u slučaju kada djelatnici ne poštuju mjeru obaveznog testiranja, odnosno odbijaju predočiti potvrde o preboljenju, nalaz testa ili covid-potvrdu, Uprava za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti poslala je na adrese svih ravnatelja škola prijedlog mogućih koraka u slučajevima kršenja odluke Stožera, piše Jutarnji.

Postupak je Ministarstvo sročilo kroz dva prijedloga – prvog i drugog upozorenja zaposleniku koji nije predočio potrebne potvrde ili je bez njih ušao u školu. Jedan od takvih slučajeva zabilježen je u školi u Kaštel Lukšiću, gdje je, bez potvrda u razrede u dvije smjene ušlo čak sedam učiteljica.

Takvih je primjera više, doznajemo od ravnatelja koji traže anonimnost, a jedan od najapsurdnijih je ulazak učiteljice u razred – kroz prozor. U drugom slučaju učiteljica bez potvrde ušla je u razred, a ravnatelj se snašao na način da je iz razreda izveo sve učenike. Treći je primjer 'proboj' spremačice u školu, koja je, kaže naš izvor, doslovno šmugnula zaštitaru iza leđa. Poseban problem su nepoznati gosti koji bez potvrda uspijevaju ući u školu. Na pitanje što tu traži i zašto je ušao bez potvrde, jednoj je ravnateljici gost odgovorio: – „Došao sam spasiti djecu“(!?).

image
Matija Djanješić/Cropix

Kako stoji u dopisu Ministarstva ravnateljima, prosvjetarima koji krše odluku Stožera ravnatelj treba elektroničkom poštom poslati prvo upozorenje u kojemu obavještava djelatnika da žurno dostavi potvrdu ili test.

U špranci prijedloga prvoga upozorenja navedeno je: „Prema odluci Stožera, u slučaju kršenja sigurnosne mjere, zaposlenici nisu u mogućnosti ulaziti niti boraviti u službenim prostorijama škole. Sukladno evidenciji koja se vodi kod poslodavca, u protekla dva dana niste dostavili ni predočiti niti jedan od gore navedenih dokaza, slijedom čega Vas, kao poslodavac, pozivam da potvrde žurno dostavite u roku od narednih pet dana. Ukoliko isto ne učinite bit ćemo primorani postupiti skladno članku 116. Zakona o radu“. Riječ je o članku koji definira uvjete za izvanredni otkaz ugovora o radu zbog osobito teške povrede obveze iz radnog odnosa ili neke druge osobito važne činjenice.

Ukoliko zaposlenik ne odgovori na traženo, slijedi, po prijedlogu Ministarstva, drugo upozorenje. Ono stiže nakon što zaposlenik sedam dana nije predočio potvrdu ili nalaz testa, niti je svoj izostanak s nastave opravdao drugim odgovarajućim načinom. U drugome upozorenju ravnatelj škole izriče upozorenje pred pokretanje postupka izvanrednog otkaza ugovoru o radu. Ravnatelj u istom upozorenju poziva djelatnika na očitovanje.

– Određene sankcije se trebaju uvesti. Ne mislim da te sankcije trebaju biti takve da netko mora izgubiti posao, štoviše, mislim da ne treba, izjavio je ovih dana ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

24. travanj 2024 00:44