StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSmjene su uobičajena rotacija

Ministarstvo o razrješenju HDZ-ova člana Upravnog vijeća Nacionalnog parka Krke: Ivana Sučić je imenovana zato što je stručnjakinja

8. ožujka 2017. - 09:16

 Ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović razriješio je člana Upravnog vijeća Nacionalnog parka Krke Slavena Ivića (HDZ) i na njegovo mjesto imenovao Ivanu Sučić, ženu Mostova načelnika Općine Ružića Josipa Sučića, a kako je priopćilo to ministarstvo, Sučić je izabrana jer je stručnjakinja za financije i ima certifikat za EU fondove te su iznenađeni reakcijama šibensko-kninskoga HDZ-a. 
 
Nova članica Upravnog vijeća supruga je Josipa Sučića, načelnika Općine Ružića i člana nezavisne liste Loze koji je bio kandidat Mosta na listi za parlamentarne izbore 2016. u IX. izbornoj jedinici. 

 U Upravnom vijeću Javne ustanove Nacionalnog parka Krke je Ivica Ledenko iz Loze  koji je za šibenski portal "ŠibenikIn" koncem prošlog tjedna rekao kako - iako su nacionalni parkovi Mostov resor - "ne bi rekao da je zamjena Ivića suprugom načelnika Mosta politički motivirana".
 
Zbog nekih najavljenih europskih projekata u tom parku, procjena je bila da u Upravnom vijeću treba biti netko iz Drniša, a kako gospođa Sučić ima certifikat za EU fondove i pročelnica je za financije u tom gradu, ona je bila očit izbor, rekao je Ledenko.

 Predsjednik županijskog HDZ-a Nediljko Dujić istaknuo je kako nema ništa protiv Ivane Sučić, novoimenovane u Upravni odbor i supruge Mostova načelnika Općine Ružića, zbog čijeg je imenovanja razriješen Slaven Ivić, zamjenik kninskoga gradonačelnika i član HDZ-a.
 
No, dodao je, "puno se pisalo" o HDZ-ovoj braći Marić. "Dva brata ne moraju funkcionirati, ali bračni drugovi moraju i brak je najbliži oblik pogodovanja. Ovo dokazuje da Most nema dovoljno kadrova", rekao je Dujić te dodao da će ministru Dobroviću ponuditi popis eminentnih stručnjaka za Upravno vijeće, neovisno o političkoj pripadnosti.  

"Šaljem prijedloge potencijalnih kandidata za Upravno vijeće, a riječ je o ljudima koji su se dokazali radom i nisu politički aktivni. Nije dobro Krku poistovjećivati ni s jednom strankom jer smo je dobili u naslijeđe i trebamo je ostaviti djeci", rekao je predsjednik županijskoga HDZ-a Dujić.
 
Na upit u vezi s promjenom u UV-u NP Krke  iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike su priopćili kako "nijedna politička stranka nema svoju kvotu u upravnim vijećima nacionalnih parkova".  Ministarstvo je zato, kako ističe, iznenađeno reakcijama lokalne podružnice jedne političke stranke koja svojim istupima nastoji isprovocirati sukob ondje gdje ga nema.

"Radi se o rotacijama koje su uobičajene unutar vijeća parkova. Imenovanje člana Upravnog vijeća NP Krke provedeno je sukladno propisima, a Ivana Sučić je izabrana jer je stručnjakinja za financije i ima certifikat za EU fondove, što je u ovom trenutku iznimno važno za NP Krku koji provodi i priprema značajne projekte koji će biti prijavljeni za EU sufinanciranje te kojima će se unaprijediti kvaliteta upravljanja parkom i infrastruktura za posjetitelje", ističe u odgovoru Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.
 
Razriješeni Ivić napisao je na Facebooku kako posebno obrazloženje odluke ministarstva nije dobio, niti je iz njega netko s njim kontaktirao."Bilo bi nekorektno kad bih pričao o svojem radu u UV-u, ali veliki broj poziva koje sam dobio upravo iz Javne ustanove NP Krke od osoba s kojima sam surađivao mi daju odgovor. Na svim sjednicama sam nazočio i konstruktivno sudjelovao u raspravama, o čemu postoje i zapisnici", navodi Ivić.  

Ističe kako se u nešto manje od godinu dana kao član Upravnog vijeća trudio ostvariti ponajprije dobru suradnju Grada Knina i Javne ustanove Nacionalnog parka Krke, ali i svih udruga, klubova i pojedinaca s područja grada Knina koja svih godina prije nije bila kakva bi trebala biti.
 
Među ostalim, navodi i da je inicirao sastanak na kojem se pokrenula priča o otvaranju sjevernog ulaza u Nacionalni park i da se na tome napokon počelo raditi. "Također, iskazali smo interes i pokrenuli razgovore o proširenju granica Nacionalnog parka na sam izvor rijeke Krke. Ako su baš ovo razlozi zašto sam razriješen, i nije mi žao, a vi procijenite jesu li politički", napisao je na Facebooku Slaven Ivić.

03. svibanj 2024 09:46