StoryEditor
Hrvatska i svijetPokrenut unutarnji nadzor

Ministar Vili Beroš: Zasad ne mogu govoriti je li bilo propusta u pružanju pomoći Vladimiru Matijaniću

Piše Hina
6. kolovoza 2022. - 15:04

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da u ovom trenutku ne može govoriti o tome je li bilo propusta u pružanju zdravstvene pomoći jučer preminulom novinaru Vladimiru Matijaniću jer će to utvrditi zdravstvena inspekcija koju je uputio. 
Zdravstvena inspekcija će postupati, postupat će se i u Hitnoj medicinskoj pomoći (HMP) da se ustanove svi detalji, poručio je Beroš u Varaždinu dodavši kako je od jutra u nekoliko navrata kontaktirao ravnatelja KBC-a Split Julija Meštrovića.
Na upit o neadekvatnoj pomoći, odgovorio je kako u ovom trenutku ne može još ništa govoriti. Pokrenut je unutarnji nadzor u KBC-u Split te u splitskoj Hitnoj medicinskoj pomoći, koji će pokazati pravo stanje stvari, dodao je Beroš.


Na temelju dostupnih informacija, istaknuo je, ne može graditi svoj stav ni službeno mišljenje. Moramo ispitati i vidjeti o čemu se radi, napomenuo je. Naime, Matijanićeva partnerica objavila je na društvenim mrežama da liječnici u splitskoj bolnici i splitska hitna pomoć nisu željeli pomoći. Navela je kako je Matijanić s nizom komorbiditeta obolio od covida. Imao je, kaže, Sjogrenov sindrom i infesticijsku bolest pluća, te sumnju na još dvije autoimune bolesti.


Zbog zdravstvenih problema nije mogao biti cijepljen, stanje mu je bilo teško, ali su ga odbili primiti u bolnicu. Opisala je koliko su puta zvali bolnicu, koliko puta hitnu pomoć, te kako ga hitna nakon prvog dolaska također nije željela odvesti u bolnicu, a kada mu se stanje još pogoršalo došli su drugi puta, ali je bilo kasno. Također je navela kako su ih u splitskom KBC uvjeravali da nigdje u Hrvatskoj nema lijeka koji se daje teškim bolesnicima kako bi se izbjegle teške komplikacije covida.


Ministar Beroš je na to u Varaždinu rekao da liječnici postavljaju indikaciju za primjenu pojedinoga lijeka na temelju zdravstvenog stanja.
"Ne mogu vjerovati da lijek ne bi bio propisan bilo kome u Hrvatskoj, čije zdravstveno stanje to zahtijeva", rekao je Beroš.
Napomenuo je da postoji određena procedura, te da sada govoriti o vrsti lijeka i ostalom, nema previše smisla. Dodao je kako se mora vidjeti kakvo je bilo zdravstveno stanje te je li ono zatijevalo primjenu lijeka i kojega lijeka.

Podsjetio je i kako u Hrvatskoj postoji povjerenstvo od početka krize koje se bavi analizom lijekova za covid.
U ovom trenutku ima nekoliko lijekova, a sad govoriti o kojem je lijeku riječ, bilo bi indicirano bez ikakvih medicinskih podataka, rekao je ministar te poručio "da će sve biti istraženo".
 

03. listopad 2022 20:31