StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDRAMATIČNA OBJAVA

Ministar Vili Beroš: ‘Naredio sam potpunu mobilizaciju zdravstvenog sustava!‘

Piše šibenski.hr
27. listopada 2020. - 13:41

MInistar zdravstva Vili Beroš obratio se građanima putem Facebooka u kojemu je poručio da je kao ministar naredio potpunu mobilizaciju cijelog javnozdravstvenog sustava u Hrvatskoj.

- Aktualno stanje s koronavirusom tjera nas sve u zdravstvenom sustavu na izvanredni angažman, od liječnika primarne zdravstvene zaštite, hitne pomoći, zavoda za javno zdravstvo do svih bolnica koje skrbe za sve oboljele. Naredio sam kao ministar zdravstva potpunu mobilizaciju cijelog javnozdravstvenog sustava u Hrvatskoj. Upravo je ovo vrijeme da pokažemo istinsku predanost našem pozivu, poručio je u obraćanju na Facebooku.

Podsjetimo, u protekla 24 sata zabilježeno je 1.413 novih slučajeva pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 11.311. Među njima je 897 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 57 pacijenata. Preminulo je 18 osoba.

U zagrebačkoj Areni su počele pripreme za prijem bolesnika sa covidom-19, tijekom dana bit će postavljano 400-tinjak ležajeva, a po potrebi kapaciteti smještaja će se povećavati.

Arena će biti tercijarni centar za zbrinjavanje oboljelih od koronavirusa s blažom do početnom srednje teškom kliničkom slikom, najavio je jučer ministar zdravstva Vili Beroš.

Vili Beroš izjavio je u ponedjeljak kako će dolazak prvih pacijenta u zagrebačku Arenu ovisiti o dinamici punjenja bolničkih kapaciteta.

Istaknuo je, međutim, kako izazov neće biti smještajni kapaciteti i sami kreveti, već nedostatak zdravstvenog osoblja, liječnika i medicinskih sestara, ovisno o opsegu ulaska virusa u zdravstveni sustav i broj liječnika koji će biti ubuduće biti zaražen ili u samoizolaciji.

"To će se nastojati osigurati preraspodjelom zdravstvenog kadra te angažmanom umirovljenih liječnika ali ne za rad s covid pozitivnim pacijentima", rekao je.

Preko 1000 njegovatelja i njegovateljica je u ovom trenutku na zavodu za zapošaljvanje i moguće je računati i na njih, a isto tako i na liječnike koji rade pod nadzorom, studente završih godina medicine te medicinske sestre na završnim godinama svog studija, poručio je.

19. travanj 2024 17:01