StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetTRIHINELOZA U KNINU

Ministar Tolušić: 'Inspekcija je provela nadzor, ali zaraženo meso nije pronađeno u mesnicama i klaonicama'

2. svibnja 2019. - 18:14

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić izjavio je u četvrtak da je meso zaraženo trihinelozom pronađeno u domaćinstvu u Kninu, ali ga nije bilo u provjerenim mesnicama i klaonicama. Tolušić je rekao novinarima da je meso zaraženo trihinelozom pronađeno nakon što je osoba koja se zarazila tim mesom to prijavila. Nakon toga su inspektori, tada pod ingerencijom Ministarstva poljoprivede, izašli na teren.

Računima nije dokazano odakle je meso i je li kupljeno u privatnom aranžmanu, ali bez obzira na to, ističe Tolušić, inspekcija je kontrolirala ono što je osoba rekla i gdje je kupovala meso.

Inspekcija je provela nadzor i u mesnicama i klaonicama, ali nigdje nije bilo pronađeno zaraženo meso, dodao je Tolušić.

- Ako je bio kakav propust privatnog veterinara koji je označavao meso, on će biti kažnjen, a ako je bio propust lažiranja žigova ili nečega što policija istražuje, bit će kažnjeni oni koji su to napravili - poručio je Tolušić.

O novom slučaju trihineloze doznalo se nakon što je portal Telegram objavio da je u kninskoj bolnici krajem veljače hospitalizirano troje pacijenata s kliničkim simptomima trihineloze. Po tvrdnjama portala, Ministarstvo poljoprivrede je pokušalo zataški taj slučaj iako je još krajem veljače dobilo informaciju o pronalasku pozitivnog rezultata na trihinelu uz ozbiljne indicije da zaraženo meso potječe iz jedne mesnice u Kninu.

03. listopad 2023 20:32