StoryEditor
Hrvatska i svijetUVODI SE E-PROPUSNICA

Ministar Malenica: ‘Namijenjena je građanima i poslodavcima, smanjit će zlouporabu i omogućiti učinkovitiji sustav kontrole‘

Piše jutarnji.hr
1. travnja 2020. - 11:34
Ivan MalenicaGoran Mehkek/Cropix

Ministar uprave Ivan Malenica predstavio je u srijedu prijepodne uslugu „e-Propusnica“ u sklopu Centra dijeljenih usluga, koja povezuje Ministarstvo unutarnjih poslova, Poreznu upravu, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO), zdravstveni sustav i Stožer civilne zaštite.

- Ne radi se o aplikaciji, nego o centru dijeljenih usluga. Sustav e-propusnica je namijenjen građanima prema sustavu civilne zaštite te po potrebi prema poslodavcima, rekao je Malenica, a prenosi N1.

- Osnovni cilj sustava je stvoriti jedinstveno mjesto pristupa propusnicama i kontrole izdanih propusnica, rekao je Malenica, dodavši da će se u sustav pristupiti preko e-građanina.

Ministar kaže i da će se kroz sustav moći pristupiti svim prethodno izdanim propusnicama.

- Cilj je ubrzati i digitalizirati cijeli proces, rekao je ministar, apeliravši na građane da budu odgovorni prilikom traženja propusnica i savjetuje da svi čuvaju zdravlje cijelog društva i svojih najbližih.

- Ostanimo doma kako bismo pobijedili ovaj virus, rekao je Malenica, prenosi N1.

Oni koji nemaju mogućnost pristupa usluzi e-građani mogu koristiti dosadašnje načine zahtjeva preko emaila i liječnika. Propusnice i dalje odobravaju poslodavci, liječnici i Stožer.

- Podaci o izdanim propusnicama kroz sat vremena će biti dostupni Ministarstvu za provjeru na terenu, rekao je ministar te dodao kako građani mogu dobiti propusnicu ako trebaju hitnu medicinsku skrb, ili se moraju brinuti o članu obitelji, piše Dnevnik.hr.

- Propusnice se mogu i isprintati te pokazati nadležnim službama, a mogu se koristiti i na mobilnom uređaju u PDF formatu gdje je QR kod koji policajac može skenirati, objasnio je Malenica. 

- Sustav još nije pokrenut, ali trebao bi biti danas nakon presice Nacionalnog stožera, rekao je Malenica.

- Bilo je zlouporaba čitavog sustava jer su poslodavci mogli izdavati propusnice osobama koje nisu u radnom odnosu, rekao je Malenica te dodao kako je cilj digitalizacija te olakšati građanima i poslodavcima da dođu do propusnica, piše Dnevnik.hr.

- Sustav neće izdavati propusnice ljudima kojima je određena samoizolacija, kaže Malenica.

Uslugom e-Propusnica omogućit će se jedinstveno mjesto pristupa izdanim propusnicama, čime će se smanjiti mogućnost zlouporabe te učinkovitiji sustav kontrole izdanih propusnica, priopćeno je iz Ministarstva uprave.

item - id = 1013285
related id = 0 -> 1066292
related id = 1 -> 1066287
24. rujan 2021 08:58