StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetZastrašujuća dijagnoza

Ministar Kujundžić progovorio o najtežoj životnoj bitci: I ja sam prebolio rak, a znam i zašto sam se razbolio. Svim pacijentima kažem isto - samo ovako ćete pobijediti bolest

Piše dubrovacki.hr
24. studenog 2017. - 12:02

Konferencija 'Fight&Win – Kako se oduprijeti raku?', u organizaciji europarlamentarke Dubravke Šuice, održana je u četvrtak navečer u amfiteatru Sveučilišta u Dubrovniku.

Duga lista sudionika, poput  ministra zdravstva Milana Kujundžića i bivšeg slovenskog premijera Alojz Peterlea, uz stručnog tajnika Hrvatske lige protiv raka Domagoja Eljuge i dopredsjednika Hrvatske lige protiv raka Dubrovnik Marka Margaritonija, bila je popunjena i bivšim pacijentima oboljelima od ove opake bolesti, piše dubrovacki.hr.

Na konferenciji su sudjelovali i potpredsjednik saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku dr. med. Ivan Ćelić te ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik doc. dr. sc Marijo Bekić. Ministar Kujundžić i sam se borio protiv raka, a svoje je iskustvo podijelio s prisutnima rekavši kako je podvojen po ovoj temi, jer je liječnik koji je dijagnozu raka postavio puno puta, a potom se i sam susreo s onim što je govorio pacijentima. 

"Kad pacijentu kažem kako ima rak, uvijek im kažem nemojte klonuti duhom, jer samo tako ćete pobijediti bolest. I zaista nakon nekoliko godina one s lošim prognozama ugledate na kontrolama, zdrave i nasmijane, a one kojima je duh klonuo iako su im prognoze bile dobre, više ne viđate.

Još je jedna poruka važna, rak se ne događa samo nekome drugome, mi smo ti drugi. Prebolio sam rak jer je moj posao svaki dan biti uz pacijente i uz rendgensku cijev kojom se zrače, tako sam ga i dobio", rekao je Kujundžić.

Dodao je i kako je za tri vrste karcinoma - dojke, debelog crijeva i cerviksa-organiziran screening kako bi ih se otkrilo u ranoj fazi, a najavio je i nove screeninge za prostatu i pluća, jer je izrazito velika pojavnost. Dosad je odaziv bio mali, no nada se kako će se to promijeniti jer, ponavlja, rak se može pobijediti.

Rak je pobijedio i bivši slovenski premijer Peterle koji ga je otkrio nakon nagovora da obavi sistematski pregled, i to iz trećeg puta. Nakon ultrazvuka prostate i biopsije stigla je i dijagnoza-rak.

"Kad se s tim suočite odmah pomislite na smrt, no imao sam sreću jer mi je onkolog predložio hitnu operaciju, a ostatak odluka prepustio meni. Puno sam naučio o karcinomu, ozbiljno sam studirao sve o tome, i danas sam star 15 godina, i sretan, jer otada brojim svoj život", dodao je Peterle.

On je pak iznio i jednu zanimljivu rečenicu koju nerijetko čujemo od ljudi koji su pobijedili rak - "mislim da mi je rak bio poklon u životu", dodajući kako danas živi bolje i sretnije. 

„Pokušavam proširiti ovu ideju, a to je da se ovakva skupina, kojoj je cilj promicati borbu protiv karcinoma i osiguravati bolju kvalitetu života, osnuje i u Hrvatskom saboru. Rak u EU predstavlja drugi po redu najčešći uzrok smrti, a najčešći uzrok smrti od svih vrsta raka kod žena je rak dojke.

Karcinom ne doživljavamo kao nešto što nam se može dogoditi u životu i stoga mnogi od nas nisu upoznati sa stvarnošću koju bolest donosi, no oni koji su upoznati, znaju kako rak preuzima cjelokupan život oboljelih, zahvaća ne samo oboljele, nego i njihove obitelji i prijatelje te utječe na sve aspekte života,“ zaključila je domaćica konferencije Dubravka Šuica.

Ravnatelj OB Dubrovnik doc.dr.sc. Marijo Bekić dodao je kako su pacijenti Opće bolnice u prednosti jedino po tome jer nema liste čekanja za oboljele od malignih bolesti, no da bolest nikoga ne štedi. Bitno je, dodao je, raditi preventivne preglede i živjeti zdravije.

19. travanj 2024 20:01