StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetBORBA PROTIV EPIDEMIJE

Ministar Božinović potvrdio proširenje zaštitnih mjera: ‘Za sada nema potrebe za zatvaranjem obrazovnih ustanova‘

Piše Damjan Raknić
10. ožujka 2020. - 16:21

Nacionalni stožer civilne zaštite u utorak je na konferenciji za medije objavio da se za cijeli teritorij Hrvatske primjenjuju mjere redovne karantene koje su u ponedjeljak uvedene za sve one koje u Hrvatskoj dolaze iz Italije.

"Ukupno tijekom današnjeg dana evidentiran je ulazak 193 Talijana u Hrvatsku, s tim da su se 24 osobe odmah vratile nazad nakon što im je objašnjena situacija o obveznoj samoizolaciji", rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i dodao da je riječ o osobama koje potječu iz regija koje nisu najteže pogođene epidemijom koronavirusa.

Potvrđen je 14. oboljeli, riječ je o bliskom kontaktu već zaražene osobe. "Nema indikacija da virus slobodno cirkulira", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Božinović je rekao da se u ovoj situaciji treba sačuvati "hladna glava" i da se treba napraviti sve da se suzbije širenje virusa. "Nije se pokazala potreba da se moraju primjenjivati tvrđe formulacije", rekao je Božinović na pitanje o mogućnosti zaoštravanja pristupa države.

Ministar Božinović komentirao je mogućnost zatvaranja edukativnih ustanova. "Kada su u pitanju školske ustanove, treba biti oprezan. To su stvari o kojima treba razgovarati struka. Nisu sve županije u istoj situaciji. Nije se pokazala potreba da se donese takva preporuka, tj. preporuka o zatvaranju škola i vrtića", dodao je.

"Smatramo da je naša epidemiološka situacija povoljna i nemamo lokalne transmisije bolesti. Imamo uvezene pacijente i njihove bliske kontakte. Smatramo da nema potrebe zatvarati edukativne ustanove. Stožer svaki da zasjeda i ako se situacija promijeni, naći ćemo način da to riješimo", rekao je Krunoslav Capak.

19. travanj 2024 16:09