StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetstanje u bolnicama

Ministar Beroš: Preko 1000 doza cjepiva ide na potresom pogođeno područje, skupljene su rekordne zalihe krvi

Piše Šibenski.hr
31. prosinca 2020. - 16:23

Ministar zdravstva Vili Beroš komentirao je situaciju s bolesnicima nakon potresa ispred KB Dubrava gdje je stigao dio bolesnika s potresom pogođenih područja, javlja N1. Govorio je o stanju u bolnici:

- Neki dan su zaprimili niz Covid pozitivnih bolesnika iz Sisačko-moslavačke županije. Na tome im se zahvaljujem, vjerujem da zajedno možemo dalje. Jutros sam primio informaciju iz Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu, na jučerašnji dan skupljen je rekordan broj u zagrebačkoj Petrovoj 3, preko 750 doza. Zadnji datum sa sličnim odazivom bio je 5. kolovoza 1995., početak Oluje. To pokazuje svijest hrvatskog naroda, rekao je ministar Beroš.

- Sa zdravstvenog aspekta ovo sve predstavlja izazov. Želimo omogućiti svima zdravstvenu skrb. S obzirom da je većina zdravstvenih objekata ozbiljno oštećeno, vjerujem da ćemo adekvatno odgovoriti. Čak 90% sisačke bolnice je van funkcije pa moramo prilagoditi zdravstveni sustav i pružiti zdravstvenu zaštitu i čitavom okolnom području.

Istaknuo je da su mnogi domovi zdravlja van funkcije. Otkrio je i da ministarstvo na to područje šalje oko tisuću doza cjepiva:

- U subotu tim epidemiologa iz HZJZ-a ide tamo i procijepit će sve ljude koji se nalaze u kolektivnom smještaju, djelatnike hitne pomoći i hitnih službi koji su na tom pordručju i koji će tamo biti tri tjedna, uključujući sve pripadnike civilne zaštite. Planovi postoje da bi se prilagođavali situaciji. Epidemiolozi će sagledati situaciju i vidjeti koliko cjepiva još treba. Ide više od 1000 doza.”

Dodaje da što se tiče zaštitne opreme nema problema:

- Potrebe su u ovoj izvanrednoj situaciji veće, ali problema nema. Damir Trut je na terenu cijelo vrijeme i koordinira sve. Rezervi zaštitne opreme ima dovoljno, a Vlada otpočetka krize vodi računa da nabava bude kontinuirana i da više ne bude problem kao na početku.

Rekao je i da će se riješiti problem dostave lijekova, a među korisnicima domova za starije na tom području provode se brza antigenska testiranja kako bi se otkrilo ima li zaraze na kolektivnom smještaju:

- Nakon potresa ministar Aladrović me kontaktirao, omogućili su smještaj velikog dijela korisnika domova iz Petrinje u bolnici u Popovači i a drugim mjestima. Snalazimo se. Izazov je, testiramo brzim antigenskim testovima. Među korisnicima domova ima pozitivnih pa sad za njih tražimo smještaj sa županijskim vlastima. Moramo se još držati mjera, maski, distance, dezinfekcije, virus je još tu. Ove okolnosti pogoduju njegovom širenju.

Napomenuo je da organizira novac za nagradu medicinskim djelatnicima s Covid bolesnicima te da će "svatko dobiti obećano".

19. travanj 2024 13:23