StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSjećanje na Vukovar

Milorad Pupovac na Memorijalnom groblju u Vukovaru, dok je polagao vijence dio branitelja i građana okrenuo mu leđa

Piše Šibenski.hr
17. studenog 2018. - 16:57

Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru, uoči 27. obljetnice sloma obrane i velikosrpske okupacije toga grada, članovi Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja "Vukovarske majke" i Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, u subotu su položili ruže i zapalili svijeće na grobovima poginulih i ubijenih branitelja.

I predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke i saborski zastupnik Milorad Pupovac u Vukovaru je dan prije obljetnice pada grada odao počast nedužnim vukovarskim žrtvama, pustivši zajedno s predsjednicom udruge "Protiv zaborava" Maricom Šeatović vijenac u Dunav, piše N1.

Pupovac je zatim posjetio Memorijalno groblje gdje je položio vijenac. Dok je to radio, neki od okupljenih branitelja i građana okrenuli su mu leđa.

"S najdubljim suosjećanjem položli smo vijenac, kako za stradale građane Vukovare hrvatske nacionalnosti, tako za stradale građane Vukovara srpske nacionalnosti. Činili smo to jer je to izraz najdubljih naših moralnih osjećaja, unatoč podjelama u ovom gradu i u ovoj zemlji. Mislimo da je to naša dužnost i da je to smjer u kojem svi trebamo ići. Kao što oni čije smo grobnice vidjeli na gradskom groblju Vukovara u miru počivaju tamo, sa različitm pismima, vjerskim obilježjima i različitim prezimenima.

Naša najdublja želja je da u Vukovaru i zemlji počnemo stvarti komemorativne politike i politike sjećanja koje neće biti izvor strahova, optužbi, nastavka mržnje, nego koje će biti povod za zbližavanje, izražavanje poštovanja, pijeteta i osjećaja solidarnosti.

Govorim to kao predstavnik naroda koji je u 20. stoljeću iza sebe ostavio mnoge žrtve, govorim to kao predstavnik naroda koji nije bez osjećaja solidarnosti i suosjećanja sa stradanjem drugoga. Danas čujemo glasove koji taj prostor za približavanje žele suziti i žele da ga nema", rekao je Pupovac.

Rekao je da nije došao komentirati ičije izjave i polemizirati te da su neke izjave imale za cilj odvratiti Šeatović i njega od dolaska kao i odvratiti neke "druge ljude dobre volje". "Neke od njih su trebale zastrašiti dio građana ovog grada i biti povod da se produbljuje jaz, ali neću to komentirati.

Nakon sastanka sa svim vodećim ljudima srpskih organizacija u Vukovaru, odlučio sam doći danas da mogu na miru doći položiti vijenac, izraziti pijetet bez da imam osjećaj da ikome smetam. Došao sam danas kako bi izbjegao ono što mi se dogodilo dva puta, da ne mogu iz najdubljeg poštovanja prema žrtvama položiti vijence", poručio je Pupovac

Ipak, neizravno je poslao poruku vukovarskom gradonačelniku Ivanu Penavi zbog njegove izjave da Pupovac treba birati između Vukovara i Bačke Palanke.

"Postoje ljudi koji su davali mnoge izjave proteklih dana, javne i nejavne. Kao što nisam bio za gospodare života i smrti u ratu, tako nisam za gospodare mrtvih u miru. Oni su svi naši, onaj tko priječi da budu svi naši, taj je loš gospodar, s lošim namjerama i lošom pameću", poručio je.

"Naš moralni osjećaj je veći od bilo čijih komentara i izjava, jači od bilo čijih komentara i osjećaja. Niti će svi Srbi razumjeti dolazak niti će svi Hrvati prihvatiti ono što poručujem... Ja sam uvjeren da s onim što činimo radimo pretpostavke za bolje odnose, da čuvamo mir, da gradimo bolje odnose u gradu i zemlji jer im je to potrebno" zaključio je Milorad Pupovac, javlja N1.

"Jako sam tužna i žalosna jer smo došli upaliti svijeće i položiti ruže na grobove poginulih i ubijenih u obrani Vukovara, ali ne možemo za brojne one koje još uvijek tražimo i čija se sudbina ne zna, među kojima je i moj suprug", kazala je predsjednica "Vukovarskih majki" Manda Patko.

Dodala je kako već godinama nema novih pokopa na Memorijalnom groblju, no to ne znači da se ne radi na pronalasku nestalih, jer se svaka dojava istražuje, ali nema rezultata.

"Jako puno se radi. To znamo. Svaka dojava se provjerava i istražuje, ali nažalost rezultata za sada još uvijek nema. Zašto je tomu tako, treba pitati Srbiju", istaknula je predsjednica udruge "Vukovarske majke Manda Patko.

Na pitanje novinara kako ocjenjuje današnji  dolazak u Vukovar predsjednika Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorada Pupovca, kazala je da je Pupovac već dolazio u Vukovar, a njoj osobno to ne znači ništa.

"Milorad Pupovac već je dolazio u Vukovar, bio je i u Koloni sjećanja tako da to nije prvi puta da je on ovdje", dodala je predsjednica udruge.

Predsjednica Saveza udruga zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir izjavila je novinarima da je jako puno prošlo vremena od posljednjeg pokopa posmrtnih ostataka nekog od pronađenih hrvatskih branitelja ili civila, iako hrvatska država nikada nije bila angažiranija, ali nema rezultata.

"Znamo da se puno radi i mislim da nikada hrvatska država nije bila angažiranija u potrazi za nestalima, ali rezultati su nikakvi", kazala je Alvir.

 

 

 

30. rujan 2023 10:50