StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPupovac na presici

Milanovićeva vlada nije uspjela spojiti struju ni na jednu kuću, nijedno selo osvjetliti; toliko o poštivanju glasova koje je dobio od Srba!

Piše Hina
27. ožujka 2021. - 17:55

 Saborski zastupnik i predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac ocijenio je u subotu da predsjednik Milanović destabilizira ustavni poredak, ustvrdivši da je prekršio ustavnu obavezu i uz prijetnje nastojao utjecati na odluke saborskih zastupnika.


"Pokušaj utjecaja na mišljenje i odlučivanje saborskih zastupnika od bilo koje grane vlasti, protivno je Ustavu, odredbi o trodiobi vlasti i odredbama o samostalnosti mandata zastupnika. Milanović je prekršio, i u mojem slučajem i u slučaju Kajtazija, tu obvezu i nastojao utjecati na naše mišljenje, stavove i odluke, pri tome, služeći se prijetnjama", rekao je Pupovac, referirajući se na članak 5. Ustava koji kaže da je svatko dužan držati se Ustava i poštivati pravni poredak.


Pupovac je izjavio da je Milanović nazvao Kajtazija i pokušavao utjecati na njega i kasnije rekao da je Kajtazi ucijenjen, dok je Pupovca sumnjičio da je svoje odluke radio iz neke koristi te da bi se zbog toga trebao pokrenuti Uskok.
"Ta vrsta presumpcije predstavlja apsolutnu destabilizaciju pravnoga poretka i autonomiju djelovanja zastupnika u Hrvatskom saboru. Ako bilo tko smatra da su moje rasprave na Odboru na Ustav i poslovnik ili Kluba zastupnika SDSS-a bile podložne bilo čijem utjecaju ili bilo kojoj vrsti kupovine, onda to treba dokazati", poručio je.


A ako ne dokazuje, a prijeti državnim institucijama kao predstavnik najviše državne institucije, onda to predstavlja ozbiljno kršenje Ustava, ocijenio je Pupovac.
Dodao je kako je uz zastupnika Kajtazija bilo riječi i o drugim zastupnicima iz redova manjina koji su bili tretirani na isti način. Rekao je i kako mu je Milanović u telefonskom razgovoru izrazio očekivanje kako bi oni trebali glasati, što je doživio kao pokušaj utjecaja.


Odbacio je optužbe da su Đurđević provukli kroz blato i nazvao ih "formiranjem alternativne realnosti". Poručio je kako Đurđević izrazito cijeni te da ju je branio od desničarskih krugova koji su je prozivali po bilo kojem kriteriju - porijeklu, roditeljstvu, očinstvu ili srodstvu.


"Ako je netko provukao kroz blato uglednu članicu akademske zajednice koja je pristala da sudjeluje u reformi pravosuđa, onda je to Milanović, svojim načinom tumačenja Ustava i odnosom s drugim akterima", rekao je Pupovac, ocijenivši da je Milanović zloupotrijebio Đurđević.


Reći da sam ja za nju rekao da je padobranka, je iskrivljivanje onoga što je rečeno, dodao je Pupovac, pojasnivši kako je iskazao rezervu očuvanja njezina kredibiliteta s obzirom na način na koji onaj koji je predlaže ulazi u sferu Ustava. Upitao je i koja je svrha svega ovoga i nije li Đurđević već možda mogla biti izabrana da je Milanović imao drugačiji pristup.


Komentirajući izjave i privatne poruke predsjednika Zorana Milanovića, rekao je i da koristi jezik psovke, uvrede i omalovažavanja. Neposredno prije konferencije za medije u subotu, Pupovac je na Facebooku objavio poruke koje mu je Milanović poslao u vrijeme rasprave o izboru predsjednika Vrhovnog suda. Tu komunikaciju, s obzirom na jezik, objasnio je, nije prihvatio te je sadržaj iste objavio kada je vidio da se takva komunikacija prenosi i u javni prostor.


U poruci koju je Pupovac objavio, Milanović mu je, između ostalog, napisao "Srami se, bijedniče" i "Srpski narod procvast će u Hrvatskoj kada se otarasi tebe i tvojih lopova", a Pupovac je danas poručio kako ispriku neće tražiti.


Vezano za javnu komunikaciju predsjednika, Milanović je u petak prozvao premijera Plenkovića, Pupovca i predsjednika Sabora Jandrokovića zbog vrijeđanja njegove kandidatkinje za predsjednicu Vrhovnog suda Zlate Đurđević. Uzvratio im je uspoređujući ih s karakteristikama iz naslova filma "Ružni, prljavi, zli", pa je tako jednog nazvao ružnim, drugog prljavim, a trećega zlim.


Također, ustvrdio je da on na svakim izborima dobije više glasova hrvatskih Srba od Pupovca u cijelom njegovom "bezvrijednom političkom životu, trgovačkom, neiskrenom i nepoštenom".


"Milanović nije smatrao potrebnim da razgovara ni s kim, osim s dijelom saborskih zastupnika koje je htio instrumentalizirati za svoje ciljeve i svoju svrhu i tako destabilizirati vladajuću većinu te utjecati na odluke saborskih zastupnika", ocijenio je Pupovac, dodavši da je krenuo politikom nametanja i da mu nije jasno zašto predsjednik ne želi surađivati.


Milanović je odabrao jezik psovke, uvrede, omalovažavanja, klevete, difamacije. Jezik koji ni po čemu nije javni jezik, jezik koji je takav da bi djecu nižeg i višeg uzrasta trebalo sklanjati od televizije da ga ne slušaju, poručio je Pupovac.
Milanović je Pupovca pozvao da vrati nekretnine u Preradovićevoj koje mu je njegova Vlada, kako kaže, greškom dala, da ih proda i podijeli Srbima na Baniji. Pupovac je pak uzvratio da je Milanović tada rekao da je to darovanje simbolična gesta ispravljanja povijesne nepravde, poručivši mu da pljuje na svoju odluku i gestu.


Na konferenciji za medije koja je trajala oko 50 minuta, Pupovac se, između ostalog, osvrnuo i na suradnju s Milanovićem tijekom njegova mandata, istaknuvši da nisu uspjeli spojiti na struju nijednu kuću, nijedno selo osvijetliti, a čuo je obećanja.
"Toliko o brizi o jadnim Srbima njega i njegove vlade, toliko o poštivanju glasova koje je dobio od Srba, toliko o zahvalnom Milanoviću", rekao je Pupovac te upitao što je ostalo iza Milanovića.

 

25. travanj 2024 06:51