StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetU igri i novo ime

Milanović slaže svoj tim na Pantovčaku- tko sve ima izglede za savjetničko mjesto

Piše Marina Karlović-Sabolić
7. siječnja 2020. - 17:32

Novi hrvatski predsjednik Zoran Milanović neće izmještati Ured po Hrvatskoj. Svoju je prethodnicu spreman imenovati hrvatskom veleposlanicom. A na Pantovčak za svoje savjetnike namjerava pozvati najbolje ljude.

Među njima bi, po svim informacijama koje dolaze iz Milanoviću bliskog kruga, trebali biti Orsat Miljenić i Nikola Jelić. Dvoje njegovih najbližih suradnika iz izbornog stožera.

Miljenić je prije kampanje bio blizak napuštanju aktivne politike. Nakon što mu istekne saborski mandat, planirao se vratiti odvjetništvu. No, Milanovića pobjeda definitivno bi mogla utjecati na to da promjeni planove. Pogotovo ako bi bio predstojnik Ureda novog hrvatskog predsjednika.

Nakon odlaska iz novinarstva Jelić se posvetio PR-u. I već se nalazio na “vruućoj” funkciji glasnogovornika Milanovićeve Vlade. Tako da bi njegov dolazak na mesto glasnogovornika predsjednika Republike bio, zapravo, logičan korak u njegovoj karijeri.

Nema nikakve dvojbe da bi Milanović na Pantovčaku rado volio imati i Joška Klisovića, koji je svojedobno bio i šef kabineta Kolinde Grabar Kitarović u vrijeme kada je ona bila ministrica europskih integracija, i predstojnik predsjedničkog ureda u mandatu Ive Josipovića. Klisović, dakle, ima odlične reference i vrsni je poznavatelj vanjske politike. No, ima jedan mali problem. On je Milanoviću vjenčani kum, pa je sad pitanje procjene.

Milanović bi u svojem timu, na poziciji savjetnika za nacionalnu sigurnost, želio Dragana Lozančića, bivšega šefa hrvatskih obavještajnih službi kojega je Kolinda Grabar Kitarović 2016. naprasno smjenila sa mjesta ravnatelja SOA-e. To je potvrdio i u svojoj izjavi u utorak, uopće ne dvojeći u njegove kvalitete, koliko u Lozančićevu spremnost da napusti međunarodne institute i dođe u njegov ured.

Novi hrvatski predsjednik nikada nije bio nesklon ni suradnji sa Antom Kotromanovićem, s kojim ga veže dugogodišnje prijateljstvo. No, bivši ministar obrane nakon poraza SDP-a na izborima angažirao se u Crodux-u, kompaniji Ivana Čermaka, na poziciji savjetnika predsjendika uprave. I veliko je pitanje želi li napustiti stečene pozicije u biznisu i vratiti se u svijet domaće politike.

Još jedno ime posljednje se vrijeme našlo u opticaju. Ono Bojana Glavaševića, sina legendarnog novinara Hrvatskog radija Siniše Glavaševića koji je u vrijeme Milanovićeve Vlade bio pomoćnik ministra branitelja. Glavašević je u ljeto 2018. napustio redove SDP-a i u Saboru nastavio djelovati kao nezavinsi zastupnik. Na europarlamentarnim izborima bio je na listi Starta Dalije Orešković, sa kojom se nakon toga razišao.

Još je uvijek neizvjesno je li Glavašević u igri za savjetničko mjesto, ili neku drugu poziciju u Uredu predsjednika. Njegovim eventualnim odlaskom na Pantovčak SDP bi dobio jednog zastupnika više u Saboru.

Ono što je, međutim, potpuno izvjesno je da nitko od ključnih ljudi tima Kolinde Grabar Kitarović neće ostati u Uredu novog hrvatskoh predsjednika.

Oni su sa HDZ-ovom kandidatkinjom došli. I sa njom i odlaze.

07. svibanj 2024 18:19