StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNovi Crobarometar

Milanović je još uvijek najpopularniji političar u Hrvatskoj, no i predsjednik i premijer izgubili su dio imidža. Evo kako trenutno ‘dišu‘ građani

Piše Šibenski.hr
24. travnja 2021. - 20:33

U mjesecu travnju i predsjednik i premijer izgubili su dio pozitivnog imidža među biračima. Predsjednik Zoran Milanović i dalje je najpopularniji, ali ne više s većinskom potporom. U travnju je predsjednik podijelio Hrvatsku. O njemu pozitivan dojam ima 47 posto građana, ali isto toliko njih o njemu misli negativno.

Premijer Andrej Plenković je osoba o kojoj 51 posto građana ili većina ima negativno mišljenje, a njih 42 posto pozitivno, pokazao je Crobarometar za travanj 2021. Nove TV. 

Na treće mjesto probio se Tomislav Tomašević s potporom od 39 posto građana koji o njemu misle pozitivno te 29 posto onih koji o njemu misle negativno. 

Božo Petrov također je među gubitnicima mjeseca. Pada mu potpora i sad o njemu pozitivno misli 39 posto ispitanika, a njih 43 posto misli negativno.

Peđa Grbin pred lokalne izbore i svoj prvi veliki politički test ima potporu 36 posto građana koji o njemu misle pozitivno, a njih 40 posto misli negativno.

I na kraju Miroslav Škoro o kojemu 56 posto ispitanika misli negativno, a njih 35 posto pozitivno. 

U mjesecu travnju zabilježen je i jedan zanimljiv fenomen. Naime, među biračima HDZ-a i SDP-a nalazi se jedan političar kojega birači dviju suprotstavljenih stranaka svrstavaju među tri favorita. 

Kod HDZ-a nema iznenađenja, tu je Andrej Plenković s potporom od 92 posto, zatim Gordan Jandroković s potporom od 69 posto, ali i Tomislav Tomašević s potporom od 42 posto. 

Među biračima SDP-a najpopularniji je, očekivano, Zoran Milanović s potporom od 90 posto, zatim Peđa Grbin sa 71 posto, a na trećem se mjestu i kod njih našao Tomislav Tomašević s potporom od 61 posto. 

Za ispitanike je problem broj jedan nezaposlenost, to smatra njih 19,5 posto. Na drugom mjestu je korona, cijepljenje koje je krenulo pa stalo i sad to najvećim problemom smatra 17,4 posto ispitanika. 

Za 16,1 posto građana važna je ekonomska situacija koju treba rješavati.

Korupcija i kriminal na visokoj razini velik je problem za 12,7 posto ispitanika. Na kraju, peti problem je životni standard i niske plaće - 6,7 posto građana želi da se to odmah rješava. 

Istraživanje je provela agencija Ipsos na 986 građana metodom osobnog razgovora od 1. do 20. travnja. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3 posto, a za rejtinge stranaka +/- 3,6 posto.

26. travanj 2024 02:16