StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKakav državni vrh

Milanović i Plenković kao u onoj "Ima slike, nema tona"; proslavi 28. godišnjice Bljeska u Okučanima nisu se ni pozdravili

Piše Krešimir Žabec/JL
1. svibnja 2023. - 12:20

Dvadeset i osam godina nakon provedbe operacije “Bljesak”, u Okučanima se danas okupio cijeli državni vrh kako bi odali počast poginulima i izrazili zahvalnost svim sudionicima te operacije. Iako je prilika bila iznimno važna, premijer i predsjednik ponovo nisu našli razloga da se pozdrave. Tek je Milanović predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića onako šeretski lupio po ruci kad je ovaj stao pored njega na svečanoj bini, piše Jutarnji list.

Vojno-redarstvena operacija “Bljesak” provedena je 1. i 2. svibnja 1995. godine kada je u 32 sata oslobođena Zapadna Slavonija te s pravom nosi epitet jedne od najvećih operacija Domovinskog rata. Cijena je bila iznimno visoka. U borbama je poginuo 51 hrvatski vojnik i policajac dok su 162 ranjena. U znak odmazde pobunjeni su Srbi raketirali Zagreb pri čemu je poginulo sedam osoba.

U čast poginulih, u Okučanima je postavljena 51 kocka na koje su mladi pripadnici vojske i policije danas položili ruže.

Nakon što su predsjednici države, Vlade i Sabora položili vijence, održano je svečano obilježavanje vojne operacije. Na skupu su osim državnog vrha bili i ratni zapovjednici i ministri. Među njima i ratni ministar unutarnjih poslova Ivan Jarnjak. Skup su preletjela i dva MIG-a što bi moglo biti njihovo posljednje sudjelovanje na ovoj svečanosti s obzirom da će sljedeće godine u ovo doba u Hrvatsku već stići prvi avioni Rafale.

image
Tomislav Kristo/Cropix

“Operacija ‘Bljesak‘ nagovijestila je da će projekt velike Srbije pasti”, istaknuo je u izjavi medijima predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Prema njegovim riječima, Hrvatska je 28 godina kasnije stabilna država koja je ostvarila sve svoje nacionalne ciljeve. Slučajno ili ne, dan ranije u posjetu Zagrebu bila je premijerka Srbije Ana Brnabić. Upitan koliko je su politički predstavnici Srbije iskreni kada govore o želji za normalizacijom odnosa s Hrvatskom, Jandroković odgovara kako njihova iskrenost nije važna i da ne treba na to trošiti energiju.

“Interes je Hrvatske da ima stabilno susjedstvo i susjede koji su proeruropski orijentirani. Važno nam je da proeuropske snage u Srbiji ojačaju”, naglasio je Jandroković. Jesu li te proeuropske snage u Srbiji jače od onih proruskih, Jandroković je kazao da će pokazati vrijeme. Na pitanje vidi li Srbiju u dogledno vrijeme u Europskoj uniji, on je odgovorio kako je pred njima još dalek, dalek put, piše Jutarnji list.

image
Tomislav Kristo/Cropix
image
Tomislav Kristo/Cropix

Premijer Plenković je pak najavio svoj posjet Srbiji krajem mjeseca lipnja. Tada će posjetiti obnovljenu Hrvatsku kuću u Subotici, a do tada bi se mogli dogovoriti i bilateralni susreti na razini vlada.

Odgovarajući na novinarska pitanja, premijer se hvalio dostignućima svoje Vlade te najavio kako će 2030. godine Hrvatska završiti sve svoje strateške infrastrukturne projekte u cestogradnji, željeznici i širokopojasnom internetu. Nije želio detaljnije govoriti o novom krugu poreznog rasterećenja građana, ali je najavio da bi od 1. siječnja svima u Hrvatskoj trebale porasti plaće. Njegovo daljnje pojašnjenje prekinula su crkvena zvona pa je novinarima poručio: “Hoćemo li sutra nastaviti?”

image
Tomislav Kristo/Cropix
image
Tomislav Kristo/Cropix
24. travanj 2024 11:05