StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMutant i u Hrvatskoj

Nacionalni stožer: Među preminulima su i dvije mlade osobe od 28 godina. U nedjelju odluka o mjerama

Piše šibenski.hr
22. siječnja 2021. - 11:34

U posljednja 24 sata zabilježena su 643 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3321, izvijestili su u priopćenju.

Preminule su 32 osobe, a testirano je 4 863 osoba. U tijeku je konferencija za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite na kojoj članovi Stožera iznose nove podatke o koronavirusu u Hrvatskoj.

Rečeno je da je prosječna dob umrlih 76.9 godina, s puno komorbiditeta.

- Imamo dvije mlade osobe u dobi od 28 godine, imale su teške autoimune i maligne bolesti - kazala je prim. Vera Katalinić-Janković, pomoćnica ministra zdravstva i iznijela još podatke i govorila o cijepljenju. Kazala je da su cijepljene 55.204 osobe bilo s jednom ili dvije doze cjepiva.

- Imali smo 643 novooboljela od 4863 testova, prije tjedan dana imali smo 715 novooboljelih od 5335 testiranja, a 8.1. imali smo 1098 novooboljelih od 6742 testiranja. U proteklom tjednu od ponedjeljka do petka imali smo ukupno 3819 novooboljelih a u ovom tjednu 3015, što je za 21,1 posto manje nego u prošlom tjednu. 14-dnevna incidencija je 245,2. 

Najvišu incidenciju u RH ima Sisačko-moslavačku županiju 428.0, a najnižu Istarska 114,5.Na ljestvici zemalja EU je Hrvatska po 14-dnevnoj incidenciji na sedmom mjestu. Nižu incidenciju ima samo šest zemalja, a sve ostale imaju višu - kazao je Krunoslav Capak. Kazao je da najvišu incidenciju ima Portugal. 

U testiranjima smo na 19. mjestu u EU.

- S obzirom na sastanak znanstvene platforme EU, ono što je jasno da je cijeli stručni i znanstveni svijet zabrinut s pojavama mutiranih varijanti virusa. U prvom redu zato što se dosta brže širi, sad već se dokazao još i treća varijanta koja je krenula iz Brazila.

Najprije se pojavila u Ujedinjenom kraljevstvu i trećeg tjedna od pojave porast broja inficiranih je bio preko 50 posto. Varijanta u Brazilu za koju se najmanje znalo. Doima se da su to dodatne promjene u odnosu na UK i Južnu Afriku i čini se da bi taj virus mogao izbjeći dijelom odgovor antitijelima kod onih koji su ih razvili prirodno il cijepljenjem, a to može djelovati na serološka testiranja.

Premalo se toga zna. Sve je više manje na razini percepcije i kratkotrajnog praćenja gdje se čini da soj iz Velike Britanije nije izazvao teže kliničke oblike i veći broj smrtnosti, ali što znamo o pritisku na zdravstveni sustav, pogotovo ako virus uđe u populaciju čiji se imunološki sustav ne može boriti s njim, definitivno se povisuje smrtnost. Ne nužno zbog samog virusa nego bolesti i infekcije. Jasno je da cijela Europa i znanstvenici su se složili da situaciju treba oprezno pratiti i pojačati kapacitete sekvenciranja i mogućnosti praćenja pojave već otkrivenih mutanata, ali i nekih drugih.

Očito je da se ponovno ne ponaša kao njegova braća drugi koronavirusi nego je skloniji mutacijama. Kako vršimo represiju na njega, cjepivom i mjerama, virus će tražiti nove načine za širenje, a dijelom su to promjene u njegovom genomu, mutacije. Moramo biti iznimno oprezni, još uvijek je zimsko razdoblje i ima mogućnost širiti se brzo i kroz različite zemlje.

S ovim mutacijama imamo određene spoznaje, ali ne zna se koliko su se te mutirane varijante proširile u kojim dijelovima svijete i koliko utječu na promjenu u kliničkoj slici jer je prerano donositi velike zaključke o tome, kao i na smrtnost. Prvi rezultati su bili ohrabrujući gdje se pokazalo da cjepiva u prometu djeluju na tu varijantu iz Velike Britanije, ali trebat će to dalje pratiti - kazala je Alemka Markotić.

Kazala je da će trebati vidjeti i koliko će serološki testovi biti adekvatni s obzirom na mutacije virusa. 

- Svi se nadamo da će postojeći testovi, cjepiva, način liječenja biti dobar i za nove varijante, ali je izniman oprez potreban na svim razinama - kazala je Markotić te dodala da su mjere važne za sprječavanje širenja novih varijanti virusa.

Stožer je govorio i o premijerovim riječima da će se vidjeti što će se od 1. veljače učiniti po pitanju popuštanja mjera.

- Na to nemam što dodati. Premijer je najavio jučer sastanak oko mjera koje će biti u nedjelju. Bit će članovi Stožera, nadležni ministri i unaprijed ne mogu ništa reći i najaviti jer to bi značilo da je taj sastanak samo neka formalnost, a on to nije kao što nikad nije bio - kazao je Davor Božinović te dodao da će se o svemu razgovarati.

24. travanj 2024 13:45