StoryEditor
Hrvatska i svijetčestitka iz dubrovnika

Mate Uzinić prvi je biskup koji je čestitao Milanoviću: 'U pobjedničkom govoru rekao je da želi krenuti novim putem. Želim mu da u tome ustraje'

Piše PSD
7. siječnja 2020. - 10:33
rgx time: 1.5020370483398E-5

Na blagdan Bogojavljenja ili Sveta tri kralja 6. siječnja u dupke punoj crkvici Domino u Dubrovniku misno slavlje predvodio je dubrovački biskup Mate Uzinić uz koncelebraciju rektora crkve don Slavka Grubišića. Pjevanje božićnih pjesama predvodio je tamburaški orkestar s Krešimirom Magdićem, a okupljeni vjernici su se pridružili pjevajući, uz ostalo, i sve strofe božićne pjesme „U sve vrijeme godišta“, piše Informativna katolička agencija (IKA).

Biskup Uzinić je u propovijedi kazao kako je blagdan Bogojavljenja vrlo maštovito prikazivan u umjetnosti pa i na području biskupije postoje mnoge slike s tom temom poklonstva triju kraljeva, odnosno mudraca koji su dobili i kraljevska obilježja.

Čovjek kao da teško razumije da se Bog utjelovio u običnom siromašnom djetetu, pa je ljudska mašta imala tu potrebu da ga izdigne iz te običnosti i učini neobičnim. Pa kad se već nije rodilo u kraljevskoj palači, onda ćemo ga učiniti kraljem tako što će mu se kraljevi doći pokloniti, dati mu darove i iskazati tu njegovu posebnost“, rekao je biskup.

IKA navodi i da je biskup Uzinić čestitao izabranom predsjedniku Zoranu Milanoviću, uz želju da domovina krene novim Isusovim putem istine, ljubavi i mira.

- To želim i za ovu našu Zemlju. Želim joj da se prestane kretati ovim sebičnim putovima koji je iskorištavaju, koji iskorištavaju druge, kako bi doista svijet, zemlja, čovječanstvo konačno mogli krenuti putem Boga koji je u djetetu postao čovjek, da nam pokaže na koji način možemo biti novi ljudi, novi muškarci i žene. To želim i za našu Crkvu, Crkvu kojoj pripadamo, koja traži putove obnove, traži načine na koji doista može nastaviti biti – a to joj je poslanje – ona koja pokazuje svjetlo, pokazuje na Isusa Krista, koja ga navješćuje riječima i svjedoči životom kršćana kojeg svi živimo na svojim razinama.

Želim to isto i za našu domovinu. Koristim priliku dok govorim o ovom novom putu za našu domovinu, čestitati našem novom predsjedniku, koji je između ostalog u svom pobjedničkom govoru rekao i ovo: ‘ Ja od danas radim posao i živim posao drukčije od ovoga do sada’. Rekao je da želi krenuti novim putem. Želim doista njemu da ustraje na tom novom putu. Uz tu želju naravno želim da i cijela naša domovina krene novim putem, putem koji će biti put koji nam je pokazao Isus Krist, a to je put mira, ljubavi, zajedništva, služenja, put koji ne stavlja u središte sebe i svoj interes nego se stavlja na raspolaganje i služenje drugima. Naravno da i svakom od nas pojedinačno želim da krenemo tim putem - kazao je dubrovački biskup te primijeti kako bi bilo iluzorno misliti da je to lako.

# ZORAN MILANOVIć#MATE UZINIć

Izdvojeno