StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetRekonstrukcija

Masovni ubojica koji je Novi Zeland zavio u crno boravio je i u Šibeniku! Raspetljava se klupko njegovog posjeta Hrvatskoj, evo kada je desničarski ekstremist ušao u Lijepu našu, kuda je sve putovao, gdje je odsjedao...

Piše PSD
16. ožujka 2019. - 16:14

Brenton Tarrant, muškarac koji je u terorističkom napadu na džamije u novozelandskom Christchurchu u petak ubio 49 osoba, boravio je u RH krajem 2016. i tijekom siječnja 2017. godine, nakon što je posjetio Srbiju i BiH.

U državu je, kako doznaje N1, ušao kopnenim putem, na cestovnom graničnom prijelazu, boravio je u Hrvatskoj dva tjedna te posjetio gradove Zagreb, Poreč, Zadar, Šibenik i Dubrovnik.

Spavao je po hostelima, obilazio gradove turistički te ničim nije privlačio pažnju hrvatskih institucija.

Hrvatsku je napustio letom iz Zagreba, doznaje N1 televizija.

Tarrant je, podsjetimo, svoj ubilački pohod na muslimanske vjernike u dosad mirnom Novom Zelandu uživo prenosio na društvenim mrežama dok je u pozadini svirala pjesma koja veliča četnike i ratnog zločinca Radovana Karadžića. 

Zašto je Tarrant dolazio u Hrvatsku i druge zemlje regije, što je ranije potvrdio hrvatski MUP, ali i obavještajne službe drugih država, nije poznato.

Tarrant je posjetio i druge europske zemlje, a svoje putovanje opisao je u manifestu koji je objavio i u kojemu kaže da je tijekom tog putovanja shvatio da je bijela civilizacija ugrožena zbog migranata i terorističkih napada u Europi.

Hrvatsko Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) u subotu je potvrdilo da je napadač krajem 2016. i početkom 2017. boravio i u Hrvatskoj.

- MUP raspolaže saznanjima o kretanju navedene osobe na području Republike Hrvatske tijekom prosinca 2016. i siječnja 2017. godine, potvrdila je Hini glasnogovornica MUP-a Marina Mandić. Pojasnila je da je taj podatak utvrđen uvidom u službene policijske evidencije.

Novinske agencije ranije su objavile da se istražuju kontakti koje je Tarrant "možda uspostavio" tijekom posjeta jugoistoku Europe, kada je prema podacima bugarskih obavještajaca prošao kroz Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Hrvatsku.  

S obzirom na ove informacije, donekle se, piše Jutarnji list, može rekonstruirati njegovo putovanje krajem 2016. i početkom 2017. godine ovim područjima. Prema svemu sudeći, 28. prosinca 2016. ušao je u Hrvatsku preko Zračne luke Zagreb. U glavnom hrvatskom gradu boravio je dva dana, a 30. prosinca 2016. napustio je Hrvatsku preko Graničnog prijelaza Bajakovo te je ušao u Srbiju.

Nakon Srbije, obišao je Bosnu i Hercegovinu te Crnu Goru te se iz jedne od tih država odmah na početku 2017. godine vratio u Hrvatsku gdje je boravio sljedeća dva tjedna i putovao uglavnom po obali, odsjedajući u hostelima. Na kraju je ponovo sa zagrebačkog aerodroma avionom napustio Hrvatsku.

Prema tvrdnjama bugarskog državnog odvjetnika, Tarrantu ovo nije bila prva turneja po ovoj regiji. U Bugarsku je, naime, stigao avionom iz Dubaia 9. studenog 2016. godine gdje je boravio sljedećih šest dana i obišao deset turističkih lokaliteta. Potom je avionom otišao u Bukurešt gdje je unajmio automobil i uputio se u Mađarsku. Gdje je bio sljedećih oko mjesec dana zasad nije poznato kao ni odakle je, najvjerojatnije avionom, stigao u Hrvatsku krajem 2016. godine.

Kako neslužbeno saznajemo, hrvatske sigurnosne službe i dalje će analizirati njegovo kretanje po Hrvatskoj kako bi se utvrdilo je li bilo ikakavog sumnjivog ponašanja ili bilo čega povezanog s terorističkim aktivnostima

 

26. travanj 2024 05:01