StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetEkološki ustanak

Masovni prosvjedi diljem Srbije protiv korporacije Rio Tinto i tvornice litija; situacija napeta, od novinara se traži da ne izvještavaju o prosvjedu

Piše HINA
4. prosinca 2021. - 16:07


- Neposredno nakon početka subotnjih prosvjeda širom Srbije protiv gradnje rudnika i tvornice litija, u Novom Sadu izbila je tuča skupine mladića i prosvjednika i ima ozlijeđenih, javila je beogradska agencija Beta.


U tuči je sudjelovalo stotinjak ljudi, a mladići koji su izazvali tuču pobjegli su, prenosi agencija.
Prema izjavama očevidaca, mladići koji su izazvali tuču, pojavili su se iz pravca kolone blokadom zaustavljenih vozila, ali se nisu nalazili u toj koloni te su prosvjednike gađali kamenjem.


Prema informacijama s terena ima napada i na novinare koji izvještavaju sa prosvjeda, prenijela je Beta.
Tisuće prosvjednika širom Srbije blokiralo je promet u Beogradu i drugim gradovima u Srbiji prosvjedujući protiv projekta eksploatiranja litija u zapadnoj Srbiji.


Pokret Ekološki ustanak, koji okuplja desetak nevladinih udruga, građanskih inicijativa i organizacija, želi spriječiti usvajanje zakona o eksproprijacijaciji i referendum o promjeni Ustava, te onemogućiti projekt eksploatiranja litija u zapadnoj Srbiji korporacije "Rio Tinto" i pozvao je na dvosatnu blokadu prometnica.
Mediji prenose da na lokacijama u Beogradu, na kojima se okupljaju prosvjednici, nema policije u odorama, kao ni u drugim gradovima.


Organizatori skupova izvijestili su na društvenim mrežama o pritiscima na aktiviste i lokalne medije koje policija upozorava na kaznenu odgovornost jer skupovi nisu odobreni, sugerira da se odustane od sudjelovanja u prosvjedima i izvještavanja.
Nezavisna udruga novinara Srbije (NUNS) izrazila je bojazan za sigurnost novinara zbog "provođenja pritiska i zastrašivanja", navodeći da su pripadnici MUP-a već tijekom ranih jutarnjih sati i prijepodneva išli "po domovima i redakcijama novinara i govorili kako ne bi trebali izvještavati" s prosvjeda. 


Premijerka Ana Brnabić i ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin proglasili su prosvjede fašizmom.
Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić poručio je da mu "ne pada na pamet" da sluša ulicu i da služi ulici.

 

19. travanj 2024 20:43