StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetnametnici napadaju

Maslinari oprez, pregledajte žute pločice, situacija nije dobra! Nemojte da za koji mjesec ne budete imali što brati

Piše Stanislav Soldo/SD
9. rujna 2023. - 09:46

Pregledom feromonskih lovki na opažačkim lokalitetima bilježi se porast populacije maslinine muhe te je ona na većini lokaliteta srednjeg do jakog intenziteta.

Oborine u prethodnom razdoblju pogodovale su punjenju plodova što ih čini privlačnijim za polaganje jajašaca i ostvarivanje zaraze.

Savjetodavna služba, maslinarima preporuča pregled žutih ploča postavljenih u masliniku, pregled i utvrđivanje zaraze plodova (100 plodova po lokalitetu) a ovisno o postotku zaraze da provedu odgovarajuće mjere zaštite.

Kurativno tretiranje (cijelog nasada) je opravdano kada je zaraženo (aktivni ubod jaje + ličinka) oko 10 % plodova.

Prema Fitosanitarnom informacijskom sustavu registrirani pripravci su na osnovi: – flupiradifuron -SIVANTO PRIME;

-deltametrin*- DECIS 2,5 EC, DECIS 100 EC, SCATTO, ROTOR SUPER, POLECI PLUS, DEMETRINA 25 EC, DELTAGRI

Prag štetnosti za tretiranje metodom mamaca je ulov od dvije muhe/tjedno na običnoj žutoj ploči ili do 5% napadnutih plodova.

image
Cropix

U tu svrhu se može nastaviti koristiti gotovi pripravak pod nazivom Success bait ili kombinacija Buminala i insekticida. Ova metoda daje zadovoljavajuće rezultata ako se primjeni na širem području u izoliranim ili poluizoliranim maslinicima.

U maslinicima u kojima se do sada redovito primjenjivala kaolinska glina i u kojima nema zaraze može se nastaviti s ovom vrstom zaštite.

U ekološkoj proizvodnji dozvoljena je primjena kaolinske gline i Success baita.

Napomena:*Projektom istraživanja osjetljivosti maslinine muhe (Bactrocera oleae) na insekticide tijekom 2018. i 2019. godine u jadranskom dijelu Hrvatske, pripravci na osnovi deltrametrina imaju dozvolu, ali nemaju učinkovitost u njenom suzbijanju.

Pripravke upotrijebiti prema uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Iz poljoprivredno savjetodavne službe napominju prema Zakonu o održivoj uporabi pesticida propisano je da su svi profesionalni korisnici sredstava za zaštitu bilja dužni voditi evidenciju o zaštiti bilja i čuvati je 3 godine kao i račune od kupljenih sredstava za zaštitu bilja i propisno zbrinuti ambalažu.

02. svibanj 2024 12:19