StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetcjepivo je sigurno

Markotić pozvala trudnice da se cijepe, obratila se i muškarcima: ‘Ovo je jako važno, virus se može naći u ejakulatu‘

Piše Anita Belak Krile/SD
3. rujna 2021. - 12:53

Sve dileme trudnica koje još dvoje oko toga trebaju li se cijepiti protiv koronavirusa, prof. dr. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, pozvala je i danas da to učine što prije jer, kako je kazala, nema za njih niti za njihovo dijete opasnosti od cjepiva.

Istaknula je kako cijepljenje nimalo ne utječe na reproduktivne organe i plodnost ni kod muškaraca ni kod žena, za razliku od preboljenja bolesti - koje ostavlja posljedice. 

„Pitanje cijepljenja trudnica jako je važno. U skorije vrijeme upravo sam mislila detaljno to elaborirati s obzirom da vodim Hrvatsko društvo za urogenitalne i spolno prenosive infekcije HLK-a te sam isto tako na čelu tog Zavoda. Naš je plan da će i društvo i Zavod pokrenuti projekt praćenje muškog i ženskog reproduktivnog zdravlja jer prema sadašnjim podacima vidi se da infekcija može značajno utjecati i na smrt ploda i na prerano rođenje, i izazvati kasnije posljedice – istaknula je liječnica.

Navela je kako trudnice češće završavaju na intenzivnoj skrbi, a djeca rođena od trudnice koja je pozitivna, u većem postotku završavaju na neonatološkim odjelima zahtijevaju produženu bolničku skrb i praćenje.

- Kod muškaraca također, osobito mlađih, ono što se zna, jest da se virus može naći u testisima i ejakulatu, što je bio slučaj i kod ebole te da virusna infekcija može izazvati upalne odgovore i utjecati na plodnost kod muškaraca koji su se zaraženi Covidom, poručila je te dodala kako u isto vrijeme sve dosadašnje studije, kod cijepljenih osoba ne pokazuju ništa od toga.

- Sve ono što se pokušava plasirati iz meni vrlo nejasnih razloga je potpuno netočno jer cjepivo ne utječe na sterilnost ni kod muškarac ni kod žena niti na njihovo reproduktivno zdravlje – zaključila je prof. Markotić.

image
Vojko Bašić/Cropix

Prof. dr. Ivo Ivić, infektolog i predstojnika Klinike za infektologiju KBC-a Split već prije za Slobodnu je također naglasio isto što i prof. Markotić.

- Četvrtina mladih žena u Velikoj Britaniji odbija cjepivo protiv COVID-a zbog straha od neplodnosti. Drugačije nije drugdje u svijetu, pa ni u Hrvatskoj. Slične lažne optužbe pratile su i cjepivo protiv virusa dječje paralize, a nedavno i cjepivo protiv HPV virusa koji uzrokuje rak vrata maternice. Prava istina je da cjepivo protiv COVID-a ne utječe na plodnost. Tijekom kliničkih ispitivanja cjepiva, u trećoj fazi, zapaženo je se da broj trudnoća u žena koje su cijepljenje isti kao i u necijepljenih žena. Štoviše, cijepljene i necijepljene ispitanice nisu se razlikovale ni u broju pobačaja. Pametnome dosta! - komentiraoa je dr. Ivić.  

19. travanj 2024 19:05