StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetIzborno obećanje

Malenica: Smanjit ćemo broj ministarstava i prepoloviti broj lokalnih dužnosnika te učiniti sve da javna uprava bude efikasna i učinkovita

Piše Hina
20. lipnja 2020. - 17:09

Ministar uprave i član Središnjeg odbora HDZ-a Ivan Malenica najavio je u subotu da će ta stranka, nakon pobjede na izborima, smanjiti broj ministarstava i prepoloviti broj lokalnih dužnosnika te učiniti sve da javna uprava bude efikasna i učinkovita.
"Obećajemo da ćemo smanjiti broj ministarstava, prepoloviti broj lokalnih dužnosnika, učiniti sve da javna uprava bude efikasna i učinkovita. Spustit ćemo digitalizaciju na lokalnu samoupravu i povezati sva lokalna tijela i ustanove a središnjim državnim registrima te brojnim uslugama, aplikacijama i platformama", rekao je Malenica na konferenciji za novinare "Digitalna Hrvatska”.
Do kraja mandata uvest ćemo digitalni potpis za cijelu RH i javnu upravu

Uz to, dodao je, HDZ će do kraja mandata uvesti digitalni potpis za cijelu državnu i javnu upravu. "Učinkovita država, otporna država i digitalna država je nešto na čemu ćemo inzistirati u idućem mandatu”, kazao je.
Naveo je i kako za idući mandat pripremaju optimizaciju sustava jedinica lokalne samouprave tako što će ih svrstati u nekoliko kategorija, a za svaku od njih će propisati popis poslova i aktivnosti koje one mogu raditi vodeći se načelom samoodrživosti i samodostatnosti. 

"Cilj nam je obvezati jedinice lokalne samouprave da međusobno surađuju”, poručio je i napomenuo kako digitalizacija povećava učinkovitost privatnog i javnog sektora, obrazovnog sustava te općenito cjelokupnog društva.

Digitalizacija jedan od ključnih alata u borbi protiv korupcije

Predsjednik Zajednice poduzetnika i obrtnika HDZ-a Domagoj Ivan Milošević digitalizaciju vidi kao jedan od ključnih alata u borbi protiv korupcije, a rezultat joj je i, s jedne strane, ušteda javnog novca, a s druge bolje i brže usluge za građane i gospodarstvo.
Drži i kako bi potpuna digitalizacija značajno ubrzala proces proces procjene šteta nakon potresa u Zagrebu te proces njegove sanacije.
Prozivajući SDP da se prije dolaska HDZ-a na vlast više bavio podizanjem poreza i smetnjama gospodarstvu, umjesto da su digitalizirali javnu upravu, Milošević je rekao da bi sadašnju Restart koaliciju, informatičkim rječnikom, trebali zvati "shut down" koalicijom.
"Ako bi 'shut down' koalicija došla na vlast, ugasili bi hrvatsko gospodarstvo, ugasili bi radna mjesta, ugasili bi budućnost naše djece”, istaknuo je.
 

18. travanj 2024 08:20