StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetTest za Kujundžića

Liste čekanja u samo dvije godine duže su za čak 200.000 pacijenata

Piše Šibenski.hr
9. travnja 2017. - 22:51


Nakon što spasi gospodarstvo, Vlada bi trebala pronaći i Superjunaka za zdravstvo jer do sada niti jednom ministru nije uspjelo da pobijedi liste čekanja. One su se, kako javlja RTL, u samo dvije godine povećale za čak 200.000 pacijenata.

Naime, prema podacima HZZO-a broj naručenih pacijenata 2015. godine bio je 590.000, a sada ima oko 760.000 otvorenih narudžbi.

Najviše strpljenja treba onima koji čekaju operaciju ligamenata, zgloba, koljena za što se čeka u prosjeku 457 dana. Na color doppler vena čeka se 380 dana, a tek nešto manje na artroskopiju ramena i hospitalizaciju na nuklearnoj medicini.
Broj uređaja, ali i njihova kvaliteta, problemi su s kojima se radiolozi svakodnevno susreću.

-Imamo problem limitiranog broja MR uređaja koji su stari pa bi mogli biti obnovljeni i imali bi veće kapacitete, isto tako problem je i nedovoljan broj radiologa", smatra Dijana Zadravec, neuroradiologinja i zamjenica ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice u Zagrebu.

Uz nedostatak uređaja, u nekim bolnicama nedostaje i liječnika, a one manje često uređaje koriste samo u jednoj smjeni.
U Udruzi hrvatskih pacijenata upozoravaju da stanje nije bolje ni kada je riječ o pregledima i terapijama koji ne zahtijevaju skupocjene uređaje.

-Fizikalna terapija odobrena u kući čeka se 11 mjeseci, CT ruke 14 mjeseci, kontrolni pregled kod fizijatra čeka se sedam i pol mjeseci. Kakvog to smisla uopće ima - pita predsjednik Udruge hrvatskih pacijenata Mario Drlje.

Posljednjih mjesec dana na zakazane preglede pacijenta se podsjeća SMS-om.

-SMS-ovi su sada u tijeku i to malo pomaže. Oko 15 posto pacijenata nam je dalo povratnu informaciju da je postupak učinjen - izjavio je za RTL ministar zdravstva Milan Kujundžić.
 

 

04. svibanj 2024 16:25