StoryEditor
Hrvatska i svijetODLUKA VRHOVNOG SUDA

Liječnici imaju pravo na plaćene prekovremene sate: evo koliko će im zbog toga porasti plaće

Piše Goranka Jureško
10. prosinca 2019. - 14:01

Liječnici imaju pravo na plaćanje prekovremenih sati kako to regulira Kolektivni ugovor u zdravstvu, tvrdi Vrhovni sud.

Naime, liječnici koji godinama upozoravaju da im se prekovremeni sati moraju plaćati u istom iznosu kao i oni u redovitom radu, dobili su za to potvrdu i Vrhovnog suda što znači, u prosjeku za njih barem 6000, mjesečnu plaću veću oko 1000 kuna.

Vrhovni sud odlučio je da se “zdravstvenim radnicima, a za vrijeme važenja Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja koji u redovitom radu imaju pravo na uvećane plaće za posebne uvjete rada, odgovornost za život i zdravlje ljudi imaju pravo na te dodatke i za prekovremene sate”.

Drugim riječima, bolnicama ne preostaje ništa drugo do konačno primijeniti ono što piše u kolektivnom ugovoru. Do sad je podneseno oko 4000 tužbi za nadoknadu manje isplaćenih kuna za prekovremeni rad, a u 400 slučajeva donesene su prvostupanjske presude dok gotovo 200 liječnika ima i pravomoćne presude.

Prosječno se radi o oko 100.000 kuna po liječniku, a ukupni trošak bit će za proteklih pet godina oko milijardu i pol do dvije, kažu stručnjaci, a ravnatelji pak ne znaju odakle će namaknuti ta sredstva.

Izdvojeno

24. listopad 2020 13:37