StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNema pomaka u pregovorima

Liječnici i medicinske sestre najavljuju štrajk: Očekujte još duže liste čekanja!

Piše PSD, Hina
20. kolovoza 2019. - 13:31

NOVIJE

U Ministarstvu zdravstva završili su pregovori o povećanju plaća. Nisu doneseni ključni zaključci, javlja HRT

Ministar zdravstva Milan Kujundžić rekao je nakon sastanka da su pregovori na određeni način vraćeni na početak. Vladi će danas biti upućen prijedlog za imenovanje Povjerenstva.

- Počinjemo ispočetka - rekao je, dodavši da sastav Povjerenstva od strane Ministarstva ostaje isti.

Pregovori se nastavljaju u petak.

Anica Prašnjak, predsjednica Sindikata medicinskih sestara izjavila je nakon sastanka da sindikati planiraju štrajk. 

- Prosvjede, akcije, i jednu nezgodnu situaciju u sustavu zdravstva jer smatramo da ovo odgađanje ne vodi nikamo. Ljudi nemaju nadu više u ništa i mi se moramo organizirati. A ovime poručujem građanima da očekuju veće liste čekanja ako nas se ne podrži i ako se sustav zdravstva ne prepozna kao jedan od najvažnijih, a u ovom trenutku jedan od najzapostavljenijih sustava - rekla je Prašnjak, javlja HRT.

PRIJE SASTANKA

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u utorak prije početka pregovora sa sindikatima u Ministarstvu zdravstva kako će se razgovarati na konstruktivan način vezano za traženje sindikata oko povećanja plaća od sedam posto, te da će se vidjeti kakav će biti rezultat pregovora, ali ne očekuje ključne zaključke.

Uz napomenu kako je bilo puno internih konzultacija o ovoj temi, ministar Marić ocijenio je da ne očekuje da će se na ovome sastanku donijeti ključni zaključci ali, dodao je, razgovori će se nastaviti .

"Dobio sam poziv od ministra Kujundžića da dođem na sastanak i da čujem i jednu i drugu stranu i da kažem svoje mišljenje", rekao je Marić.

Pregovarački odbori Vlade i zdravstvenih sindikata sastali su se jutros u Ministarstvu zdravstva kako bi počeli pregovore o povećanju plaća u zdravstvu, nakon što Vlada nije prihvatila povećanje koje je bilo dogovoreno tijekom kolektivnih pregovora u srpnju.

Predsjednik Samostalnoga sindikata zdravstva i zdravstvenog osiguranja Stjepan Topolnjak izjavio je u ponedjeljak kako sindikati ne odustaju od povećanja plaća te najavio da će, ako do povećanja ne dođe, pokrenuti sindikalne akcije.

Na sastanku je uz mjerodavnoga ministra zdravstva Milana Kujundžića i ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović.

U Ministarstvu zdravstva potpisano je 31. srpnja produljenje Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja s dva reprezentativna sindikata. No, Vlada nije prihvatila i parafirano povećanje plaća - za tri posto od 1. kolovoza i za četiri posto od 1. listopada, za 72.000 radnika u sustavu, već je najavila nastavak pregovora.

27. ožujak 2023 10:50