StoryEditor
Hrvatska i svijetgrađani, oprez!

Liječnici i ljekarnici pozvali DORH i policiju na reakciju: ‘Oglašavanje lažnih lijekova i proizvoda je eksaliralo, zaustavite to!‘

Piše Šibenski.hr
13. siječnja 2021. - 18:27
Shutterstock

Hrvatska liječnička komora i Hrvatska ljekarnička komora upozoravaju građane na sve učestaliju pojavu lažnih i netočnih oglasa o tzv. ljekovitim proizvodima, pripravcima i metodama. U takvim oglasima i tekstovima se često  pojavljuju izmišljene izjave ili intervjui stvarnih ili lažnih liječnika i ljekarnika.

Stanje je zadnjih mjeseci eskaliralo te su oglasi s izmišljenim preporukama i savjetima uglednih hrvatskih liječnika i ljekarnika rezultirali velikim interesom naših građana za tzv. ljekovitim proizvodima.

- Upozoravamo građane da se ovdje ne radi samo o neistinitom oglašavanju te eklatantnoj krađi identiteta uglednih stručnjaka, nego i opasnosti da proizvodi koji se tako oglašavaju sadržavaju toksične tvari koje mogu ozbiljno narušiti zdravlje, pa i uzrokovati smrt -  ističe dr.sc. Krešimir Luetić, predsjednik HLK-a.

Nazivanje takvih proizvoda lijekovima zakonom je zabranjeno, budući da takvi  proizvodi nisu i ne mogu biti registrirani kao lijekovi, niti im se mogu pripisivati svojstva koja imaju isključivo lijekovi. Proizvodnja oglašavanje i distribucija lijekova i medicinskih proizvoda visoko je regulirana djelatnost, koja podliježe brojnim zakonskim propisima i inspekcijama. 

- Zavaravajuće oglašavanje nekih proizvoda kojim se zaobilaze zakonski propisi, a građani namjerno dovode u zabludu, predstavlja izravnu ugrozu zdravlja naših građana i ugrozu javnog zdravlja u Hrvatskoj -  naglasila je Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore.

Komore, kao i njezini članovi čiji su identiteti ukradeni te zlorabljeni, prijavili su te postupke nadležnim institucijama zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela i protuzakonitih radnji. Obje komore će se u zaštiti zdravlja građana obratiti i Vijeću za elektroničke medije, od kojeg očekuju donošenje preporuke elektroničkim medijima vezano uz ove opasne primjere lažnog oglašavanja.

Liječnika i Ljekarnička komora pozivaju nadležne institucije uključujući Državno odvjetništvo, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo zdravstva te u konačnici i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske pod čijom su ingerencijom tiskani i elektronički mediji da žurno postupaju u skladu sa svojim ovlastima.       

Izdvojeno

15. siječanj 2021 19:07