StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPORUKA STRUČNJAKA

Lauc: Nažalost, kod starih i bolesnih cijepljenje protiv gripe je nedovoljno učinkovito, zato je važno da se svake godine cijepi što više mladih

Piše M.P.
7. listopada 2020. - 13:38

Poznati hrvatski mikrobiolog Gordan Lauc osvrnuo se na svome Facebooku na cijepljenje protiv gripe. Njegov status prenosimo u cijelosti:

- Zadnjih dana dobivam jako puno pitanja trebaju li se mladi i zdravi cijepiti protiv gripe. Ispričavam se svima kojima nisam odgovorio, no naprosto ne stignem pojedinačno odgovarati i zato pišem ovaj post.

Gripa je jako opasna bolest koja može ubiti puno ljudi. Neke gripe u povijesti (primjerice "Španjolska) bile su kataklizmičke. Srećom danas imamo cjepiva i možemo se unaprijed zaštiti. Nažalost istraživanja su pokazala da je kod starih i bolesnih ljudi (koji imaju najveći rizik da će ih gripa ubiti) cijepljenje nedovoljno učinkovito.

Primjerice velika studija u UK (https://www.bmj.com/content/358/bmj.j4146) pokazala je da je manje od 10% starijih od 65 godina učinkovito zaštićeno cijepljenjem.

Zbog toga je vrlo važno da se što više mladih i zdravih svake godine cijepi, kako bismo kolektivnim imunitetom zaštitili one najranjivije.

Za kraj nekoliko odgovora na standardna pitanja:

1) Cjepiva sadrže samo neke fragmente virusa, ne možete dobiti gripu od cjepiva, niti cjepivo na bilo koji način može uzrokovati da imate "još goru gripu"

2) cijepljenje ne oslabljuje imuni sustav, tih nekoliko antigena koje dobijete cjepivom beznačajni su u odnosu na sve druge antigene koje pojedete ili udahnete. Globalni efekt jednog cjepiva na naš imuni sustav je zanemarljiv, a razvija se specifična memorija koja pomaže ako dođete u kontakt s pravim virusom

3) "prirodni" i "zdravi" način života ne može zamijeniti cjepiva. Naši preci su živjeli prirodno i zdravo, a 50% djece im je umiralo od zaraznih bolesti prije puberteta. Primjerice moj djed je izgubio tri brata i sestru od Španjolske gripe u tjedan dana

4) cjepiva nisu zavjera farmaceutske industrije, liječiti bolesne ljude je puno profitabilnije od cijepljenja. Masovno cijepljenje je rezultat javnozdravstvenih programa koje razvijaju i potiču države, a ne farmaceutske kompanije.

5) osobno ću se cijepiti, a cijepit ću i djecu, kao i svake godine

6) Tko se ne želi cijepiti - ne mora, to je stvar osobne odluke (kao što je to i primjerice pranje ruku nakon WC-a ako ste recimo kuhar ili blagajnica u Konzumu) - napisao je Lauc.

26. travanj 2024 12:52