StoryEditor
Hrvatska i svijetČime hranimo turiste

Lani je Hrvatsku posjetilo 14 milijuna stranaca i da je svaki pojeo samo jedan hrvatski doručak bio bi to veliki posao

Piše Šibenski. hr
30. svibnja 2017. - 21:48


 
Jačanje poljoprivrede moguće je samo uz daljnje povezivanje poljoprivrednih proizvođača s prehrambenom industrijom - poručio je danas ministar Tomislav Tolušić, a priču donosi RTL.

Jedan od prvih koraka su - hoteli. Prošle je godine u Hrvatskoj bilo više od 14 milijuna stranih turista. Da je svaki pojeo samo jedan hrvatski doručak, to bi bio veliki pos
 
U jednom od opatijskih hotela sve posluženo domaće je proizvodnje.
 
-Rekla bih da je vaša hrana bolja i od talijanske. Obožavam maslinova ulja, svježi sir. Sve ima tako delikatan, drukčiji okus - kaže Anela iz New Yorka.
 
Svaki je proizvod posebno označen. Zna se odakle dolazi i gdje je pripremljen.
 
-Domaća dimljena šunka, razni proizvodi mesni, dimljeni, kuhani, kobasice teleće. Imamo med u saću s Plitvičkih jezera, iz Istre dobivamo proizvode od kravljeg i kozjeg mlijeka, kozji kefir i kozju skutu - ističe šef kuhinje Josip Abičić.
 
-Naši gosti mogu uživati doista u vrhunskim namirnicama, neke od njih su iz naše vlastite proizvodnje a neke od njih nabavljaju se iz malih obiteljskih gospodarstava - kaže Ivan Sarajlić, voditelj korporativnih komunikacija Milenij hotela.
 
Međutim, ovaj hotel u Opatiji nije pravilo nego iznimka. Država ne može utjecati na hotelijere, no može na nekontrolirani uvoz jeftine i nekvalitetne hrane koja uništava domaće proizvođače.
 
-Smanjio se uvoz svinjskog i pilećeg mesa preko 30 posto, jaja 20 posto, znači efekta ima, ljudi prepoznaju hrvatske proizvode. Nažalost, nemojmo zaboraviti da smo 10, 20 godina uništavali hrvatsku proizvodnju. Ujutro smo davali poticaje a popodne smo davali uvozne dozvole i nažalost to nije završilo dobro - poručuje Tolušić.
 
Dok stranci sanjaju o onome što mi bacamo, mi uvozimo ono čega su stranci siti.
 
-Teško je usporediti ovo s našom hranom u New Yorku. Tamo jedemo svašta. Ovdje je hrana posebna. Impresioniran sam – rekao je Brian iz SAD-a.
 
No istim nije impresioniran i uvozni lobij koji je zapravo najveći izazov zagovornicima projekta domaće hrane.
 

15. travanj 2021 07:07