StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMuka sa sitnišem

Kupci se žale da trgovci ne žele primiti kovanice; Provjerili smo što građani u toj situaciji trebaju napraviti

Piše Stanislav Soldo
31. prosinca 2022. - 08:50

Premda joj je zadnji dan, kuna je još uvijek zakonito sredstvo plaćanja u trgovinama što znači da su trgovci dužni primiti jednako papirnatu kunu kao i kuna kovanicu. Međutim, građani se žale da u trgovačkim centrima u dolini Neretve ne mogu platiti račun  kovanicama bez obzira u kojima su apoenima jer im trgovci jednostavno ne žele primiti takav novac.

Što preostaje građaninu potrošaču koji je na blagajnu došao sa vrećicom sitniša kojim želi platiti kruh, mlijeko, ulje, šećer a trgovkinja ga hladno odbije riječima "ne primamo kovanice tako su nam naredili" - ostaviti robu na blagajni, okrenuti se i otići ili izvući karticu i platiti račun bez obzira što ima dovoljno kovanica za platiti iznos ?.

Iz udruge za zaštitu potrošača upozoravaju da je kuna još uvijek regularno sredstvo plaćanja te da kupac svoj račun za robu ili uslugu može platiti jednako i sitnim i krupnim novčanicama. Drugačije ponašanje trgovaca je protuzakonito i one koji ne žele primati kune kovanice treba prijaviti Državnom inspektoratu.

Drugi problem je što u Neretvi nema nijednoga kovinomata pa su građani prisiljeni hodati od šaltera do šaltera kako bi se riješili kovanica koje su istresli iz džepova, kasica prasica i pretinaca automobila. Banke zamjenjuju kovanice samo svojim klijentima koji kod njih imaju otvoren račun na način da ne zamjenjuju sitne za krupne već iznos uplaćuju isključivo građanima na račune uz uvjet da sitne kune moraju biti izbrojene i specificirane po apoenima.

Već sutra računi će se moći plaćati u kunama i EUR-ima s tim da je trgovac za vrijeme dvojnog plaćanja dužan primiti do najviše pedeset kovanica po jednoj transakciji. Kako će to sa kovanicama funkcionirati teško je predvidjeti ali s obzirom da ih mnogi nisu uspjeli zamijeniti na blagajnama će i dalje biti problema

18. travanj 2024 17:41