StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetstjenice napadaju

Krvopije u Hrvatsku stižu elitnim prijevozom: turisti ih u kuferima donose u luksuzne hotele, privatne apartmane, hostele...; Njihova populacija na Jadranu drastično se povećava

Piše A.B.K.
8. srpnja 2019. - 15:15

Nakon nedavnog slučaja u kojem su stjenice izgrizle gošću u zadarskom apartmanu do te mjere da je žena završila u bolnici, i Glas Istre piše kako su se naporne krvopije dobrano proširile i po Istri. Kućna stjenica koja izlazi noću i pije krv, a koja je nekad bila simbol zapuštenih sirotinjskih četvrti, danas stiže elitnim transportom – avionom u turističkim kuferima iz svih krajeva svijeta.  Kako je poznato borba s ovom napasti je teška jer su stjenice iznimno otporne, kako na hladnoću, tako i na enormne temperature, a bez hrane mogu izdržati čak 600 dana.

Dr. sc. Nediljko Landeka, voditelj Odjela za deratizaciju, dezinsekciju i dezinfekciju Županijskog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije potvrđuje da se u cijeloj Hrvatskoj posljednjih desetak godina bilježi sve veća pojava kućne stjenice (Cimex lectularius), najviše u primorskim, turističkim županijama.

Navala turista izložila Dalmaciju pošasti: razmnožile se stjenice, na udaru osobito gosti u privatnom smještaju! Evo kako ih uočiti i otkriti piju li vam noću krv

Gošću iz Brazila u apartmanu u Zadru napale stjenice! Izgrizle su je po cijelom tijelu, završila je u bolnici​

Lani je u Istri službeno evidentiran 131 slučaj dezinsekcije i to 118 puta u hotelima, a 13 u privatnim turističkim objektima. Usporedbe radi u Istarskoj županiji u 2007. bila su samo dva slučaja deratizacije stjenica, 2012. godine bilo ih 21, da bi se lani reagiralo čak 131 put! To je povećanje u 11 godina za čak 65 puta.

- Stjenice se najčešće šire putem avionske prtljage. Dolaze u luksuzne hotelske sobe, hostele i apartmane, a najčešće je donose avionski gosti. Nakon dojava moramo poduzeti mjere suzbijanja, što je često nezgodan, mukotrpan posao ako na vrijeme nisu primijećene i ako im se dopustilo da se razmnože u većem broju. Manje ih prenose gosti koji dolaze vlastitim automobilima – kaže Landeka za Glas Istre.

Poznato je da se prtljaga u avionskom transportu lako zarazi: dovoljno je da je jedan komad prtljage zaražen i da se stjenice presele na ostale kufere. Gost ih tako ne znajući donose u hotele, apartmane i sobe. Tek nekoliko tjedana nakon što se stjenice dobro namnože problem postane vidljiv.

- Tad se poduzimaju mjere dezinsekcije i to po strogoj proceduri kakva je pripisana u Zavodu. Korisnicima se daju upute o tome kakvi se preparati koriste u dezinsekciji. Pritom postoji kodeks zaštite identiteta vlasnika zaraženog objekta. Ne smije se doznati da je on imao stjenice jer one imaju prizvuk štetnika koji nije poželjan zbog toga što nam je stjeničavost ostala u memoriji kao pojava zapuštenih sredina, mada to ne mora biti tako - veli Landeka.

Naime, ako gost nađe stjenicu u luksuznom objektu, dovoljna je objava na društvenim mrežama da vlasniku upropasti sezonu. I bez objave, neko vrijeme objekt će biti izvan upotrebe dok se dezinsekcija ne obavi, a nakon nje slijedi i monitoring te ponovljen tretman ako je potreban.

24. travanj 2024 06:31