StoryEditor
Hrvatska i svijetTeški uvjeti

Krenula je akcija spašavanja 12 dječaka na Tajlandu: počela jaka kiša, ronioci ulaze u špilju; Vlada objavila detaljan plan kako će ih izvući

8. srpnja 2018. - 13:49

11:25 - Dopisnik BBC-a na svom Twitter profilu objavio je grafiku tajlandske Vlade u kojoj su sadržani detalji akcije spašavanja. 
- Dječaci će nositi maske preko čitavog lica, a svakog od njih pratit će dva ronioca koje će prema izlazu voditi konopci. Kad se nađu pred izrazito uskim prolazima, dječacima će biti skinuti spremnici s kisikom kako bi se mogli provući. Kada dođu do treće komore, voda bi trebala biti dovoljno nisko da do izlaza mogu odšetati.

Thai government releases graphic about #thamluangcaverescue . Full face masks; 2 divers accompanying 1 boy; guided by rope. When facing a very narrow path, they will release the tank from back and slowly roll tank & guide the boy through. They walk from Chamber 3 to mouth of cave pic.twitter.com/pLUKa8lHfd
— Nick Beake (@Beaking_News) July 8, 2018


11:15 - Glavni ulaz u špilju potpuno je ograđen, konvoji vozila s hranom, kisikom i drugom opremom stigli su pred ulaz i očigledno je kako je akcija spašavanja u tijeku, javlja CNN. Spasioci su sada u utrci s vremenom zbog najavljene kiše, a prognostičar CNN-a iznio je zabrinjavajuću prognozu prema kojoj snažna kiša stiže iz smjera Laosa te se veliki pljuskovi očekuju navečer po lokalnom vremenu. Posebno je zabrinjavajuće što će se kiša pojačavati u narednim danima, a novinar CNN-a javio je kako kiša u ovim trenucima već pada izrazito jako.

Prema nekim izvorima s terena, čitava operacija mogla bi potrajati od 11 sati pa do nekoliko dana, a, ukoliko ne uspiju izvući dječake, sljedeći povoljan vremenski okvir mogao bi se dogoditi tek u listopadu čime bi šanse za preživljavanje dječaka bile svedene na minimum.


8:00 - U tijeku je operacija spašavanja 12 tajlandskih dječaka i njihova nogometnog trenera zatočenih više od dva tjedna u špilji duboko u brdu na sjeveru Tajlanda, objavio je guverner pokrajine.
Spasioci očekuju da će operacija koja je počela u 5 sati ujutro po srednjoeuropskom vremenu biti završena najranije za 11 sati, ali je moguće da se protegne i u sljedeći dan.
“Potvrđujem da smo spremni za današnju operaciju”, kazao je u nedjelju prije početka opearcije Narongsak Osotthanakorn, guverner pokrajine Chiang Rai koji predvodi operaciju spašavanja.
“Vrijeme je dobro. Razina vode je prihvatljiva. Ronioci su spremni. Dječaci su tjelesno, emocionalno i mentalno spremni za izlazak" dodao je.
Svakog će dječaka iz špilje izvesti dva ronioca jednog po jednog, kazao je Narongsak.
U spasilačke je napore uključeno ukupno 18 ronilaca od kojih je 13 stranaca a pet Tajlanđana. Dijelovi špilje i dalje su pod vodom pa će se za prolazak kroz neke prolaze morati koristiti ronilačka oprema.
Razina vode unutar špilje snizila se zahvaljujući naporima da se ispumpa pa će se mnogi dijelovi puta dugog četiri kilometra moći proći hodajući, kazao je Narongsak.
Skupina dječaka u dobi od 11 do 16 godina i njihov 25-godišnji trener zatočeni su u špilji od 23. lipnja kad su snažne oborinske vode zatvorile put do izlaza iz špilje.
Australski liječnici u nedjelju su pregledali dječake i ocijenili da su sposobni sudjelovati u operaciji spašavanja, kazao je Narongsak.
Roniocima koji su proteklih dana prolazili put do špilje u kojoj su dječaci trebalo je i do šest sati za prolazak a jedan je tajlanski ronilac izgubio život dok je dopremao boce s kisikom.

16. svibanj 2021 20:38