StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPREVENCIJA SPAŠAVA

Kreću besplatni sistematski pregledi. Evo tko je prvi na redu, kako će sve funkcionirati, hoće li biti kažnjavanja...

Piše Ivica Marković
9. ožujka 2023. - 16:28

Obećanje ipak nije bilo uzaludno, uskoro kreću besplatni preventivni pregledi. Pilot projektom će već ovog mjeseca obuhvaćeno između 500 i 1000 osoba iz četiri županije, od kojih su dvije Primorsko-goranska i Međimurska.

Prvi će na red doći građani koji dvije godine nisu bili kod svojeg obiteljskog liječnika. Takvih koji ne odlaze k liječniku – zbog toga što, na njihovu sreću, nemaju potrebu ili se boje odlaska kako im liječnik ne bi nešto pronašao – u Hrvatskoj je oko 170 tisuća. Prvi na redu bit će stariji od 40 godina u četiri odabrane županije.

Očekuje se da će odaziv na preglede biti velik, što će mnogima i spasiti život jer će na vrijeme otkriti karcinom, dijabetes, ili neku drugu kroničnu bolest.

Od čega će se sastojati pregledi. Kako sada saznajemo mjeriti će se šećer i masnoća u krvi, obavit će se EKG srca, mamografija, prekontrolirat će se vid, sluh...

– Preventivni zdravstveni pregledi, kad projekt u potpunosi pokrenemo, bit će omogućeni svim punoljetnim građanima, koji će to pravo moći ostvariti u najbližoj zdravstvenoj ustanovi i u najkraćem roku. Ako je osoba u radnom odnosu, moći će na osnovi odaziva na preventivni pregled ostvariti plaćeni slobodni dan – rekao nam je ministar Vili Beroš.

image

Ovaj projekt ministra Beroša zaslužuje palac gore. Hoće li provedba biti uspješna

Damir Krajač/Cropix

O ovom pilot-projektu, ali i projektu u konačnici, brine se radna skupina u koju su uključeni stručnjaci raznih profila, a cijelu "akciju" vodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

– Sljedećeg ćemo tjedna upoznati javnost s pilot-projektom. Tada ćemo objaviti i sve detalje o preventivnim zdravstvenim pregledima, od opsega pregleda, dobnih skupina do organizacije po županijama i načina financiranja – kazao nam je ministar.

Glavni dio u provedbi preventivnih zdravstvenih pregleda imat će domovi zdravlja, upravo kako je i reformom predviđeno u svrhu jačanja uloga domova zdravlja u pružanju i koordinaciji zdravstvenih usluga na razini primarne zdravstvene zaštite.

– Pilot-projekt služi i kako bi se dodatno definiralo je li potrebno uvesti u ovaj pregled još neke pretrage. U ovoj se fazi u velikoj mjeri koristila međunarodna literatura i preporuke, no moguće je da određeni setovi pregleda budu izmijenjeni ili dopunjeni nakon završetka pilota, jer pilot-projekt upravo zato i služi – da ukaže na dobre i loše strane koje se mogu detektirati tek u samoj praksi – objašnjava ministar Beroš.

image
Ronald Goršić /Cropix

Jesu li hrvatski domovi zdravlja spremni za "navalu" naših sugrađana koji će se htjeli preventivno pregledati, upitali smo dr. Marka Rađu, ravnatelja Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije (DZ SDŽ).

– Ja mogu govoriti u ime DZ SDŽ i mislim da smo mi spremni. Ovaj pilot-projekt trajat će, prema najavama, dva do tri mjeseca, dakle tijekom proljeća, i mislim da će se preko ljeta napraviti analiza kojom će se utvrditi treba li dodati neke preglede ili možda neke izostaviti.

Mislim da je kontroliranje masnoće u krvi nepotrebno za sve dobne skupine, jer smatram da tu pretragu ne treba obavljati u 20-im ili 30-im godinama života. Naime, oni nisu u istom riziku kao naši sugrađani stariji od 60 godina. Dakle, mislim da će se nakon analize nešto korigirati i da će od jeseni započeti pravi projekt – objašnjava dr. Rađa.

Gdje će se i kako obavljati preventivni pregledi u Splitsko-dalmatinskoj županiji, odnosno u DZ SDŽ?

– Bit će više lokacija po županiji, jer nećemo očekivati da će čovjek iz Imotskog doći u Split na preventivni pregled. Postojat će posebni punktovi na koje će dolaziti pacijenti koji su pozvani i tamo će se obavljati pregledi – kaže dr. Rađa.

Zanimalo nas je i njegovo mišljenje o tome je li ova odluka Ministarstva zdravstva o uvođenju besplatnih preventivnih pregleda dobra.

– To je jako dobra odluka, jer poražavajući je podatak o 170 tisuća ljudi koji u posljednje dvije godine nisu bili kod obiteljskog liječnika – zaključuje Marko Rađa.

Bez sankcija za one koji ne dođu...

Kako će to izgledati u praksi, objasnio nam je dr. Tomislav Benjak, pomoćnik ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ujedno i voditelj Radne skupine.

– Na posebno izabranim punktovima unutar domova zdravlja, osobu koju smo pozvali na besplatni preventivni pregled dočekat će liječnik i medicinska sestra. Oni će u ambulanti obaviti sve potrebne preglede i pretrage te će sve nalaze tog pacijenta poslati njegovom obiteljskom liječniku.

Nakon završenih pregleda, koji bi trebali biti obavljeni unutar dva sata, pacijent će biti obaviješten da se treba javiti svojem odabranom liječniku. Otići će k njemu, a on će pregledati sve nalaze, prokomentirati ih i reći pregledanoj osobi je li sve u redu i koje bi preglede ili pretrage eventualno još trebalo obaviti – rekao je dr. Benjak.

– Nema nikakvih sankcija i te ćemo osobe ponovno zvati kad započne stvarni projekt. Međutim, ako se ni onda ne odazovu, nećemo ih moći više zvati jer ćemo morati pozivati ostale. Nadamo se da ćemo animirati ljude i da će interes biti velik – kaže naš sugovornik.

Zanimalo nas je hoće li se rad u pilot-projektu plaćati liječnicima i medicinskim sestrama koji će ih obavljati.

– O tome razgovaramo, odluka još nije donesena. Međutim, vrlo će se vjerojatno raditi o "domskim" liječnicima, koji ionako već rade u domovima zdravlja. Ako ne budemo mogli popuniti potreban broj liječnika, na tim će punktovima moći raditi i liječnici "dobrovoljci", pa tako i mladi, tek diplomirani liječnici koji imaju licenciju za samostalan rad. Njima će biti plaćeno – rekao je dr. Tomislav Benjak.

18. travanj 2024 07:14