StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetEmilijo Kalabrić

Kreće utrka za šefa DORH-a: Šibenčanin jedan od četvorice kandidata koji će predstaviti program pred saborskim Odborom

Piše HINA
17. siječnja 2024. - 11:21

Iznošenjem programa odvjetnika Mladena Dragičevića u srijedu je pred saborskim Odborom za pravosuđe započelo predstavljanje četiri kandidata za izbor budućeg glavnog državnog odvjetnika koji će odgovarati na pitanja članova odbora i zainteresiranih zastupnika.

- Kao što Biblija kaže, može se pogriješiti mišlju, rječju, djelom i propustom. U DORH-u se previše puta svjedočilo propustima i to se više ne bi smjelo događati. Kao u slučaju Agrokor, gdje se pravi da se ništa nije dogodilo. Potrošili su se novci. U mom programu navedena je brza pravda, slučajeve treba brže riješiti. Treba ići u srž, precizno i tako vratiti povjerenje građana - kazao je Dragičević na početku predstavljanja.

Uz Dragićevića, svoje programe predstavit će aktualni zamjenik glavne državne odvjetnice Emilijo Kalabrić, sudac Visokog kaznenog suda Ivan Turudić i zamjenik Županijskog državnog odvjetnika u Splitu Nikša Wagner.

Riječ je o kandidatima koji su Državnoodvjetničkom vijeću (DOV) ranije poslali potpune i pravovremene prijave na natječaj za glavnog državnog odvjetnika, a koje je vijeće proslijedilo Vladi RH.

Predsjednik Odbora Mišel Jakšić (SDP) uvodno je rekao da svaki kandidat ima pravo na iznošenje programa u trajanju od 20 minuta, nakon čega će uslijediti pitanja i replike članova saborskog Odbora.

Ranije je Vlada RH osnovala Povjerenstvo za utvrđivanje prijedloga kandidata za glavnog državnog odvjetnika koje čine premijer Andrej Plenković i sedam ministara, a koji će naknadno obaviti razgovore sa četiri kandidata za budućeg čelnika Državnog odvjetništva (DORH).

Razgovore s kandidatima obavit će uz premijera potpredsjednica vlade Anja Šimpraga, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan i ministar financija Marko Primorac.

Glavni državno odvjetnik bira se na četiri godine, a za izbor je potrebna natpolovična većina, odnosno najmanje 76 zastupničkih glasova. Prije izglasavanja u Saboru potrebno je i mišljenje saborskog Odbora za pravosuđe.

Novi glavni državni odvjetnik zamijenit će prvu ženu na čelu DORH-a, Zlatu Hrvoj Šipek, koja je izabrana u svibnju 2020. nakon što je njen prethodnik podnio ostavku kada se otkrilo da je bio član masonske lože.

 

03. svibanj 2024 04:39