StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOPASNE NAJAVE

Kosovska ministrica vanjskih poslova: ‘Ako međunarodna zajednica bude tolerirala postupke Srbije, doći će do novog rata‘

Piše Šibenski.hr
2. listopada 2023. - 18:36
- Ako međunarodna zajednica i dalje bude tolerirala postupke Srbije, doći će do novog rata, rekla je Donika Gervalla-Schwarz u razgovoru za javni servis DeutschlandfunkArmend Nimani/Afp

Kosovska ministrica vanjskih poslova Donika Gervalla-Schwarz upozorila je u razgovoru s njemačkim medijima na mogućnost izbijanja novog rata na Balkanu, piše HRT.

- Ako međunarodna zajednica i dalje bude tolerirala postupke Srbije, doći će do novog rata, rekla je Donika Gervalla-Schwarz u razgovoru za javni servis Deutschlandfunk i od međunarodne zajednice zatražila poduzimanje mjera protiv Srbije.

- Vučić će se zaustaviti jedino ako EU protiv Srbije uvede sankcije. Isto tako treba zaprijetiti zamrzavanjem pregovora o članstvu u Europskoj uniji ako Beograd ne izruči odgovorne za događaje prije osam dana i ne odrekne se napada na Kosovo i sve ostale zemlje u regiji, rekla je kosovska ministrica vanjskih poslova i vicepremijerka.

Kosovska ministrica rekla je da Srbija želi "stvoriti nove činjenice" kako bi prisilila Kosovo da na pregovorima u Bruxellesu pristane na teritorijalne ustupke.

- Sve sreća što nije uspio pokušaj prije osam dana, ali tko zna što donosi budućnost... Cilj je Beograda okupacija dijela kosovskog teritorija. To nije prvi put da Vučić na granici s Kosovom stacionira vojsku, rekla je Gervalla-Schwarz.

Njemački mediji istodobno prenose kako je kosovska vlada u ponedjeljak predstavila videosnimke koje dokazuju da je teroristička skupina koja je 24. rujna upala na Kosovo i ubila jednog policajca uživala logističku podršku državnih institucija Srbije.

02. svibanj 2024 08:19