StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNUDE SE ZA SIĆU

Kosovo preplavljeno krivotvorenim kovanicama eura, a zbog kvalitete nemoguće ih je razlikovati od pravih

Piše HINA
21. rujna 2023. - 20:36

Konobari u kafiću u Prištini odustali su od provjeravanja jesu li kovanice od dva eura prave ili krive, budući da ih je strahovito puno krivotvoreno, a zbog kvalitete nekih gotovo je nemoguće otkriti radi li se o lažnjacima ili ne.
"Na početku su svi pazili i provjeravali kovanice od dva eura", kaže konobar Endrit. On i njegovi kolege stavljali su kovanice pod svjetlo ili ih bacali na stol i provjeravali kako zvuče. "Sada više to ne radimo ... možda primamo pravi a možda i lažni novac. Sve je to isto".
Količina kovanica od dva eura u opticaju je ove godine dramatično porasla, kažu vladine agencije.
Kosovo i susjedna Crna Gora nisu dio eurozone, ali svejedno koriste euro.
U laboratoriju u Prištini stručnjaci su u prvoj polovici godine provjerili više od 30.000 lažnih kovanica eura, u usporedbi s 4451 u istom razdoblju lani..
"Kvaliteta ide od vrlo loših do jako dobrih", rekla je Vjollca Mavriqi, radnica u laboratoriju.
"Ranije kovanice nisu bile magnetske kao što su sada, prije su imali problema s gramažom, ali sada posve odgovaraju pravima", dodala je.
Policija kaže da su prošle godine tužiteljima prijavili 804 slučaja krivotvorenja, a do danas ove godine 486 slučaja.
U travnju su uhitili muškarca i ženu koji su iz Sjeverne Makedonije na Kosovo unijeli 10.600 komada krivotvorenih kovanica od dva eura.
Brojni Albanci na društvenim mrežama objavljuju videa u kojima nude lažne kovanice za 10 do 20 posto vrijednosti pravoga eura.
 

30. studeni 2023 22:30