StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetprvi takav slučaj

Koronavirusom se mogu zaraziti i osobe koje su ga već preboljele: Japanka pozitivna po drugi put, ugledni liječnik objasnio o čemu se radi

Piše A.B.K.
27. veljače 2020. - 10:00

Kod žene koja je radila kao turistički vodič u Japanu drugi put  je utvrđen koronavirus, nakon što je već jednom bila primljena u bolnicu. To je prvi takav slučaj zabilježen u Japanu.

Žena je drugi put testirana na virus nakon što je osjetila određene simptome povezane sa bolešću.

Ona se vozila se autobusom zajedno s turistima iz Wuhana. Prvi put je na koronavirus testirana koncem siječnja, a iz bolnice je otpuštena 6. veljače nakon što su joj nalazi bili negativni, a ona posve bez simptoma i zdrava.

No, 19. veljače ponovno je osjetila bol u prsima te je ponovno došla na testiranje, a nalaz je potvrdio prisutnost virusa Covid-19.

Nakon što je prvi put napustila bolnicu, žena je nosila masku i boravila kod kuće. Nije išla na posao i nije ni sa kime kontaktirala. Sada je opet hospitalizirana.

I u Kini je bilo slučajeva gdje je osobama koje su izliječene ponovo utvrđen virus.

Da je to moguće potvrđuje i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Upitan može li se koronavirus dobiti i drugi put, odnosno nakon što se već preboli, rekao je da na neke bolesti postoji trajni, doživotni imunitet, dok na druge, poput gripe, kratkotrajni. 

- Ako drugi put obolite od istog tipa virusa, ta bolest je puno blaža. Za koronavirus nemam taj odgovor jer imamo tek 2.000 oporavljenih i službeno još nemamo podatke o osobama koje su se ponovno zarazile koronavirusom. Ali, sasvim smo sigurni da postoji imunitet jer je on detektiran, odnosno detektirana su antitijela - rekao je Capak.

Testiranje može biti pozitivno, a da osoba nema nikakve simptome, zbog toga je i CDC prije nekoliko dana promijenio definiciju bolesti gdje se kaže da ako je nalaz na koronavirus pozitivan, iako osoba nema simptome, smatra se pozitivnim slučajem infekcije. 

 

20. travanj 2024 05:58