StoryEditorOCM

Koronavirus i dalje hara Europom: u Češkoj i Bugarskoj rekordan broj novozaraženih, Njemačka bilježi veliki porast

Piše Hina
8. listopada 2020. - 08:41

Češka je prijavila 5.335 novih slučajeva koronavirusa u srijedu, što je najveći dnevni porast oboljelih otkad je pandemija počela, dok je Bugarska prijavila 437 te se bori s rastućim brojem zaraza, kao i Njemačka koja od početka pandemije u ožujku nije imala tako velik broj novozaraženih.

U Češkoj je porast zaraženih premašio prethodni rekord of 4.457 slučajeva prijavljenih prethodni dan, dok se zemlja od 10.7 milijuna stanovnika bori s najvećim dnevnim porastom broja slučajeva otkad je pandemija počela. Ukupno je od početka pandemije zabilježeno 95.360 slučajeva zaraze te 829 smrtnih slučajeva, prenosi Reuters. 

U Bugarskoj je dosad potvrđeno 22.743 slučajeva od covida-19, uključujući i 873 smrti.

Bugari moraju nositi maske u zatvorenim javnim prostorima i držati fizičku distancu, a vlada zasad ne namjerava uvoditi nove mjere. Glavni zdravstveni inspektor u zemlji rekao je da nove mjere, poput zatvaranja restorana, mogu biti nametnute ako broj potvrđenih slučajeva nastavi rasti, no isključio je mogućnost potpune karantene.

Njemačka je zabilježila više od 4000 slučajeva zaraze koronavirusom u posljednja 24 sata, što je porast od 1200 slučajeva u usporedbi s prethodnim danom, objavila je nacionalna agencija za kontrolu bolesti, prenosi agencija dpa.

Prema brojkama instituta Robert Koch, u četvrtak je prijavljeno 4.058 slučajeva zaraze, za razliku od 2.828 od prethodnog dana. Zemlja nije prijavila tako velik broj dnevnih slučajeva od vrhunca pandemije krajem ožujka i početkom travnja, kad je u Njemačkoj bilježeno više od 6000 novih dnevnih slučajeva prije nego što su značajno opali.

Zaraza je ponovno počela rasti u srpnju.

02. listopad 2023 19:45