StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetnema kraja pandemiji

Korona je u zadnjih mjesec dana u crno zavila više od 1300 obitelji! Broj zaraženih u Hrvatskoj je i dalje visok...

Piše Anita Belak Krile/SD
5. svibnja 2021. - 14:27

Među onima kojima je cvao biznis, a cvate i dalje, u ovome nesretnom vremenu koronavirusa su i pogrebnici.

U zadnjih pet godina u Hrvatskoj je prosječno u razdoblju od listopada do ožujka umiralo 27 tisuća ljudi. Prošle i ove godine, u istom razdoblju preminulo ih je čak 33 tisuće, što je skoro šest tisuća više nego prethodnih godina.

Smrtnost u trećem valu, koji je krenuo s proljećem i dalje je vrlo visoka. Nije kao u samom srcu drugog vala u prosincu kad je dnevno od korone umiralo po 90 ljudi, no i sadašnja brojka od pedesetak preminulih je iznimno velika.

Na početku travnja ukupno umrlih od posljedica COVID-a bilo je 5967, a mjesec dana kasnije 1. svibnja 7130. Samo u mjesec dana od korone je umrlo 1163 osobe. Pribrojimo li i zadnja četiri dana, korona je od početka travnja do danas u crno zavila više od 1350 obitelji.

U posljednja 24 sata zabilježena su 2.494 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 12 135. Među njima su 2 123 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 246 pacijenata. Preminula je 51 osoba.

Postoje razni izračuni koji idu iz jedne krajnosti u drugu, no ne postoji modelska "projekcija" koja s imalo sigurnosti može reći što će se dogoditi za tjedan dana, a kamoli početkom ljeta i jeseni. Prema sadašnjoj 14-dnevnoj incidenciji i postotku pozitivnih na PCR-u, da bismo došli u "zelenu zonu" sa najmanjom stopom zaraze, trebat će se još načekati.

Prema Dataspektu srednja vrijednost procjene efektivnog reprodukcijskog broja na dan 30. travnja 2021. u zemlji je je bila 0.9. Njime se mjeri sposobnost širenja neke zaraze. Ako je taj broj veći od jedan, bolest se eksponencijalno širi. Ako je manji od jedan, pandemija se postupno gasi i u konačnici završava. R je definiran je kao prosječni broj ljudi koje zarazi jedna zaražena osoba. Okvirno, vrijeme prepolovljenja broja zaraženih uz reprodukcijski broj širenja 0.9 je 30-ak dana, a sad ih je skoro 2500.

Trenutačno smo na karti Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC-a) prilično daleko od najbolje zone. Nalazimo se u tamnocrvenoj koja označava područja u kojima je učestalost virusa vrlo visoka, među ostalim zato što su prisutne zaraznije varijante. 

image
Hrvatska je u tamnocrvenoj boji
  
karta ECDC-a
19. travanj 2024 23:39