StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOvlaštene osobe

Kontrolor HRT-a nema ovlaštenje za ulazak u stan: 'Policija će izaći na mjesto događaja'

Piše Novac.hr
18. prosinca 2019. - 10:22

Nakon što je Mreža potrošača Hrvatske nedavno ustvrdila da kontrolori HRT-a pri obavljanju provjere plaćanja HRT-ove pristojbe krše zakone, pa pozvala građane da se odupru i pozovu policiju, oglasio se i HRT.

Na upit tportala iz HRT-a su odgovorili da su kontrolori ovlaštene osobe i da se provođenje kontrole plaćanja prijavljuje mjesnim policijskim postajama.

'Ukoliko građani zovu policiju za vrijeme nadzora, policija ne reagira, jer je aktivnost kontrolora prijavljena mjesnim policijskim postajama', naglasili su.

Ipak, priznaju, kontrolor koji pokuca na vrata nema ovlaštenje za ulazak u stan, sve dok vi ne pristanete na to.

'Ovlaštene osobe HRT-a nemaju sudski nalog za ulazak u stan. Prilikom obavljanja kontrole na terenu dužne su obvezniku predočiti službenu iskaznicu HRT-a i u slučaju pristanka stanara vrše provjeru u stanu. U slučaju izostanka, odnosno odbijanja suradnje ovlaštena osoba HRT-a ne ulazi u stan i sačinjava zapisnik o utvrđenim činjenicama', pojasnili su iz HRT-a.

Na upit tportala iz policije su pak poručili da građani u svakom trenutku mogu zatražiti intervenciju policije na broj 192 ukoliko smatraju da im je povrijeđeno neko od prava ili smatraju da su oštećeni nekim protupravnim ponašanjem.

'Odmah nakon zaprimljenog poziva/prijave policijski službenici izaći će na mjesto događaja te će prikupiti informacije relevantne za razjašnjavanje događaja', odgovorili su iz MUP-a.

19. travanj 2024 19:06