StoryEditorOCM

KONFERENCIJA U KOMIŽI Piculin europski projekt omogućit će otocima da postanu predvodnici u štednji vode

Piše Šibenski.hr
22. rujna 2017. - 18:50

Potpredsjednik Međuskupine Europskog parlamenta zadužen za otoke, zastupnik Tonino Picula, otvorio je jutros u Komiži konferenciju u sklopu projekta izrade modela upravljanja vodom „Water Saving Challenge“ (WaSaC) na europskim otocima. Međunarodni projekt koji obuhvaća Hrvatsku, Grčku, Francusku i Irsku, Picula je pokrenuo u suradnji s Kraljevskim institutom za tehnologiju iz Stockholma. Projekt obuhvaća 8 europskih otoka: Vis i Lastovo, Houat, Sein, Itaku, Tilos, Cape Clear i Inis Oir koji imaju svoje probleme, ali i rješenja i odlučili su se fokusirati upravo na rješenja.

-Otočnost je predugo bila prepreka koju bi trebalo ublažiti ili sasvim eliminirati. Zato ova konferencija počiva na sasvim novom pitanju: kako otoci mogu pomoći kopnu? Stavljanje otoka u srž rješenja umjesto u srž problema jest ono što ovaj naš skup čini posebnim te ga ističe u moru sličnih. Otočnost može biti i prednost, a otočani nas imaju mnogočemu za naučiti. Zato projekt WaSaC cilja staviti otoke na poziciju na kojoj im je mjesto – poziciju predvodnika/leadera“, poručio je zastupnik Picula.
Otok Vis, ujedno i domaćin ove projektne konferencije, zastupnik Picula je uključio u ovaj projekt jer ima tehnološki najrazvijeniji sustav nadzora vodnih resursa.

Tonka Ivčević, gradonačelnica Komiže, napomenula je da je u proteklih 6 godina viški vodovod i odvodnja uspješno proveo investiciju veću od 30 milijuna kuna, potpuno uredio vodoopskrbni sustav i uredio sustav daljinskog upravljanja.
-To se i pokazalo ove sušne godine kada nismo imali padalina, a otok Vis je imao pitke vode cijelo razdoblje i nije bilo redukcija upravo zbog dobrog upravljanja sustavom.

Christian Pleijel, potpredsjednik Europske federacije malih otoka (ESIN-a), ujedno i švedski partner u projektu “Water Saving Challenge” poručio je da će modelima uštedjeti oko 25 posto svježe pitke vode.
-Ako to uspijemo, uštedjeli bismo 180 milijuna litara vode godišnje! Kada bismo na to “nagovorili” samo 100 otoka, uštedjeli bismo 18 milijardi litara vode. Ukoliko to proširimo na sve europske otoke – količina vode koju ćemo uštedjeti je nezamisliva!”
Tajana Huzak, pomoćnica ministrice regionalnog razvoja i EU fondova, naglasila je da je u tijeku izrada novog Zakona o otocima koji će ugraditi dijelove važne Rezolucije o posebnoj situaciji otoka koju je Europski parlament donio u veljači, 2016. godine.

- Kroz „Water Saving Challenge“ projekt transformirat ćemo osam parcijalnih rješenja za probleme s vodom u sveobuhvatan model upravljanja vodnim resursima, koji će postati predložak kako za otočne tako i za zajednice na kopnu koje oskudijevaju resursom. Ovo je projekt koji u praksi ostvaruje ono što već dugo u politici zagovaram – otoci ne ostaju po strani nego preuzimaju inicijativu u rješavanju problema oslanjajući se na vlastita specifična znanja i vještine kako bi pomogli i sebi i kopnu!, naglasio je Picula.

23. travanj 2024 22:57