StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetnajavio ministar financija

Konačno i jedna dobra vijest za hrvatske građane: Mirovine će biti povećane u rujnu ove godine

Piše Šibenski.hr
25. svibnja 2022. - 10:27

Ministar financija Republike Hrvatske Zdravko Marić rekao je tijekom gostovanja u HTV-ovoj emisiji "A sada Vlada" da će se mirovine hrvatskih građana povećati u rujnu 2022. godine.

- Mirovine nisu i neće biti pod znakom pitanja. Ako i bude indeksacija iznad nekih očekivanja i ako možda proračunski sredstva nisu osigurana, ona će biti na kraju osigurana - rekao je Marić te dodao da možda neće biti potreban još jedan rebalans proračuna već da postoji mogućnost preraspodjele.

Ministar je rekao i da je Hrvatska ušla u posljednju fazu prije odluke o ulasku Hrvatske u eurozonu.

- Doslovce imamo pet ili šest tjedana pred sobom. Idući tjedan će već biti objavljena ta izvješća, ona će se nakon toga vrednovati i analizirati. Formalna odluka o ulasku Hrvatske očekuje se 12. srpnja na Vijeću ministara financija u Bruxellesu. To je ujedno i početak češkog predsjedanja. Neki dan sam održao sastanak s češkim ministrom financija - rekao je Marić.

Marić je komentirao i objavu Europske komisije u kojoj stoji da Hrvatska i Irska više nisu zemlje koje imaju makroekonomske neravnoteže.

- To je doista jako dobra vijest. Hrvatska je 2013. formalno postala članica EU, a mi smo odmah ušli u proceduru prekomjernih makroekonomskih neravnoteža, a i u proceduru prekomjernog manjka, dakle, fiskalnih neravnoteža. Godine 2016. kada je počeo naš mandat, razložili smo vrlo jasan plan što činiti - rekao je ministar te dodao da je veliki fokus stavljen na fiskalni dio: "Fiskalni dio je zaslužan zašto smo izašli iz procedure prekomjernog manjka, pa nam je popravljen kreditni rejting. Pa smo ušli u temu razgovora oko eura, a da nismo konsolidirali financije, ne bi bilo šanse uopće razgovarati o euru."

Ministar je ustvrdio i da su po ovim kriterijima i indikatorima i neke gospodarski snažnije zemlje ostale iza Hrvatske.

- Bitno je da smo se odmaknuli, da smo se počeli pomicati s dna. Naš cilj jest približiti se i konvergirati prema prosjeku EU-a. Ništa se to ipak ne može dogoditi odmah - rekao je Marić te istaknuo da su ocjene Europske komisije dale jasan signal investitorima, međunarodnim i domaćima.

Marić se tijekom gostovanja u "A sada Vlada" osvrnuo i na galopirajuću inflaciju te porast cijena namirnica i goriva.

- Koliko god bila teška predviđanja, malo je onih koji mogu predvidjeti koliko će dugo trajati agresija na Ukrajinu i cijela ta kriza, mislim da moramo funkcionirati. Naša su trenutna očekivanja da ćemo u nekoliko idućih mjeseci, ali rekao bih polovicu godine, nastaviti s ubrzavajućom inflacijom, a onda da bi trebalo doći do određene stabilizacije. Međutim, moram se ograditi zbog doze neizvjesnosti i negativne rizike, ne mogu stopostotno to garantirati. To ne može nitko - rekao je ministar.

Marić je dodao da se nikako u cijeloj priči ne smije zanemariti komponenta BDP-a.

- Koliko god su Europska komisija i mi sami revidirali procjene rasta na niže i dalje je rast. I taj rast treba održavati. Ne smijemo si nikako dozvoliti da uz probleme s inflatornim kretanjima zapadnemo u još i nekakve na ovom širem makro planu - rekao je ministar.

Osvrnuo se Marić i na napise da je Porezna uprava krenula s detaljnim kontrolama velikih ugostitelja.

- Pojačani nadzor Porezne uprave zahvatio je negdje tisuću ugostitelja, kod njih 800 nisu utvrđene nepravilnosti. Ali, nadzorne aktivnosti su utvrdile određene nepravilnosti te sukladno tome je Porezna postupila. Ne radi se o nikakvoj presiji, već oni rade svoje posao - zaključio je ministar.

23. rujan 2023 16:23