StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetstižu testovi za školarce

Konačno donesena odluka: evo koliko će državu koštati brzi COVID testovi za učenike i kada će doći u škole

Piše Anita Belak Krile/SD
4. veljače 2022. - 16:34

Ravnateljstvo za robne zalihe donijelo je danas odluku o nabavi tri milijuna brzih antigenskih testova za samotestiranje učenika po cijeni od 6,95 kuna + PDV.

Prvi dio od milijun testova bit će isporučen najkasnije do srijede 9. veljače, a ostatak u roku od 14 dana.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs jučer je izjavio da će samotestiranje učenika početi kad Direkcija za robne zaliha dostavi školama testove, a provodit će se u tri faze nakon kojih se nada da će nestati za njima potreba.

Ponedjeljkom bi roditelji trebali dobrovoljno testirati djecu, a ako se u razredu pojavi neki pozitivan slučaj ponovo se provodi testiranje i učenici koji su negativni nastavljaju ići u školu.

„Pretpostavljamo da roditelji neće varati, njima na dušu, jer smisao mjere je da zadržimo što veći broj djece na nastavi, komentirao je Fuchs i podsjetio da su ispadali cijeli razredi jer je nekoliko učenika bilo pozitivno.

Testiranje će se provoditi mjesec dana, a ako bude sve kako je zamišljeno preći će se na testiranje samo u razredima u kojima se pojavi pozitivan učenik. Treći korak je, kako je naveo ministar, ukidanje samotestiranja.

Danas popodne ministar Radovan Fuchs održat će na ovu temu sastanak s ravnateljima svih osnovnih i srednjih škola. Ministarstvo potom planira ravnateljima poslati prijedlog uputa za roditelje, a spominju i mogućnost slanja videouputa za samotestiranje. Fuchs uvjerava da im nije u interesu maltretirati djecu, nego je cilj da što više nastave provedu uživo.

18. travanj 2024 08:03