StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetStanje u prometu

Kolnici mjestimice mokri, vlažni i skliski; iz HAK-a javljaju i kako su zatrpani pozivima građana o putovanju u iznozemstvo

Piše HINA
2. svibnja 2020. - 08:51

Kolnici su mjestimice mokri ili vlažni i skliski, u Lici, Gorskom kotaru i Dalmaciji ponegdje ima i magle, a mogući su odroni, izvijestio je u subotu ujutro Hrvatski autoklub (HAK).


Zbog radova i privremene regulacije prometa na pojedinim dionicama cesta vozi se usporeno, uz povremene zastoje, pa HAK savjetuje vozačima da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila.
Povremeni zastoji mogući su i na dionicama gdje policijski službenici kontroliraju provođenje mjera Stožera civilne zaštite. Za sav promet zatvoreni su izlaz na čvoru Oštrovica iz smjera Zagreba prema Rijeci na autocesti A6 Rijeka-Zagreb te državna cesta između Lučica i Kikovice (DC3) u smjeru Rijeke.


S obzirom na mnogobrojne upite vezane uz putovanje u susjedne države, vozačima i putnicima HAK savjetuje da se prije putovanja dobro informiraju na službenoj stranici Vlade za pravodobne i točne informacije o koronavirusu (https://koronavirus.hr) i stranici Stanja u prometu HAK-a (www.hak.hr), gdje će biti objavljene sve trenutačne informacije vezane uz epidemiju koronavirusa kao i informacije vezane uz odvijanje prometa, te da odgode svoja putovanja.


Za sve upite vezane uz Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu (BiH) više informacija može se pronaći na stranicama Informativnih centara tih država (https://promet.si/ ili https://bihamk.ba/).


Od 31. ožujka ove godine izvan snage je Naredba o ograničavanju prometa na cestama (NN 64/09) kojom se ograničava promet za teretna vozila za vrijeme državnih praznika, blagdana i tijekom ljetnih mjeseci, što znači da do daljnjeg nema zabrana za teretna motorna vozila iznad 7,5 tona.


Prema odluci Nacionalnog stožera ukinute su i dalje sve redovne katamaranske linije, osim za otoke koji nisu povezani trajektnom linijom, reduciran je broj brodskih linija, smanjen je i broj putovanja na državnim trajektnim linijama, a neke su također privremeno ukinute.


Također, prema trajektnim linijama do daljnjega smiju putovati samo putnici sa odgovarajućim propusnicama.
Od nedjelje, 26. travnja, uvedena je izvanredna međunarodna linija Zadar - Ancona rezervirana isključivo za prijevoz teretnih vozila.

27. travanj 2024 02:06