StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPrijem kod predsjednice

Kolinda Grabar Kitarović: Moramo konačno razjasniti okolnosti pogibije 12 vatrogasaca na Kornatu; Obitelji stradalih vatrogasaca: Ogorčeni smo odnosom nekih državnih institucija! (FOTO)

7. studenog 2017. - 21:21

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u utorak je u svom uredu primila predstavnike obitelji vatrogasaca poginulih u kornatskoj tragediji, te naglasila potrebu razjašnjavanja svih okolnosti pogibije dvanaestorice vatrogasaca u kolovozu 2007. godine. 

Ured predsjednice je priopćio kako su predstavnici obitelji iznijeli svoja saznanja o stradavanju vatrogasaca, te izrazili ogorčenje odnosom nekih državnih institucija prema njima.
Od predsjednice Grabar-Kitarović zatražili su pomoć u dobivanju odgovora na neka pitanja, na koja punih deset godina čekaju odgovore.
 
Predsjednica je naglasila potrebu razjašnjavanja svih okolnosti pogibije vatrogasaca, kako bi se potpuno isključila mogućnost da je nešto namjerno skrivano od obitelji stradalih i hrvatske javnosti, stoji u priopćenju.
 
Najveća tragedija u povijesti hrvatskog vatrogastva dogodila se 30. kolovoza 2007. godine, kada je na otoku Kornatu u gašenju požara poginulo 12 vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog.
 
Od 13 vatrogasaca u skupini zahvaćenoj požarom, njih šestero poginulo je na mjestu događaja, dok su ostali prebačeni u obližnje bolnice u Zadru i Splitu, a potom u Zagreb, ali su ubrzo preminuli od posljedica teških opeklina. Jedini koji je preživio nesreću je vatrogasac Frane Lučić iz Tisnog na otoku Murteru.
 
Unatoč istragama i suđenjima još uvijek nisu posve rasvijetljene okolnosti u kojima se tragedija dogodila. Prema službenoj teoriji uzrok tragedije je tzv. eruptivni požar, rijedak prirodni fenomen poznat kao izgaranje nehomogene plinske smjese, no obitelji stradalih ne prihvaćaju takvo objašnjenje, te i dalje smatraju da im nije do kraja otkrivena prava istina o okolnostima u kojima su stradali njihovih najmiliji.

27. ožujak 2023 03:50