StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPeriod inkubacije

Koliko nakon kontakta sa zaraženom osobom se najbolje ići testirati na COVID-19?

Piše PSD
3. listopada 2020. - 13:24

Ako ste bili izloženi COVID-u ili samo mislite da jeste najbolje što možete učiniti kako biste se umirili je napraviti test. Međutim zbog sve češćeg spominjanja lažno negativnih testova postavlja se pitanje kako ih spriječiti tj. kada je pravi trenutak za otići se testirati?

Nikako nam ne pomaže podatak da ovisno o pojedincu koronavirus različito utječe na vrijeme potrebno za pojavu prvih simptoma i na razdoblje prije kojeg će se test pokazati ispravnim, tj. u slučaju da ste 'skupili' virus, pozitivnim.

Kao i kod drugih virusa za COVID-19 postoji vrijeme inkubacije, dakle period od kada ste možda od nekoga dobili virus do kada se on manifestira čime i na testu pokazuje prisutnost. To je razlog zbog kojeg se nije dobro prerano testirati jer ćete u uvjerenju da ste negativni biti veća opasnost nego da pričekate, pripazite i do tada se izolirate. Jedno istraživanje pokazalo je da čak i četvrtog dana testovi budu oko 67% lažno negativni, prenosi HuffPost.

Prema dosadašnjim podacima poznato je da je vrijeme od izlaganja virusu do pojave prvih simptoma od dva do 14 dana koji su stoga odabrani kao okvir za period izolacije. Kod većine ljudi simptomi se ipak pojavljuju u prosjeku petog dana, što može poslužiti kao dobar orijentir kada se ići testirati.

Posve druga stvar je ako ste se testirali kada niste imali simptoma čak i nakon petog dana te dobili negativan test, ali ste nekad u ostalih 14 dana počeli osjećati simptome. To je svakako alarm da ponovite test jer je moguće da je period inkubacije kod vas trajao duže.

Bez obzira na rezultate i broj testova, čak i na to je li vas netko naveo kao svoj kontakt kod epidemiologa znanstvenici apeliraju da se izolirate na 14 dana. Virus je nepredvidiv, a period inkubacije individualan. Također je važno bez obzira na trenutnu situaciju kontaktirati liječnika da može pratiti vaše stanje i u slučaju nekakve promjene vas uputiti treba li test ponavljati ili ne.

Dok čekate rezultate odmorite se jer je iščekivanje velik stres i treba vam opuštanje. Udaljite se od svojih ukućana koliko vam raspored stana to dopušta i svi obavezno nosite maske, redovito čistite površine u stanu koje se najviše koriste. Unaprijed se javite svojim kontaktima na kojima je onda da sami odluče hoće li se i oni ići testirati i izolirati se ili ne u iščekivanju vaših rezultata, vi ste u tom slučaju svoje napravili. 

20. travanj 2024 01:13