StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNEMA POŠTEDE

Kolarić oštro o novom predsjedniku SDP-a: Grbin je bio Milanovićeva desna ruka za političke egzekucije i ovo je pobjeda toga, samo recikliranog klana

Piše Marina Karlović Sabolić
4. listopada 2020. - 16:21

Novi SDP? Velika demokratičnost? Za sada su to samo riječi. Politička prošlost Peđe Grbina govori potpuno drukčije – riječi su kojima je za Slobodnu Dalmaciju bivša članica SDP-a Aleksandra Kolarić komentirala Grbinov dolazak na čelo SDP-a.

- Peđa Grbin ne samo što je sudjelovao, nego je u Statutarnoj komisiji SDP-a bio vrlo bitna karika i Milanovićeva desna ruka za političke egzekucije: za raspuštanje cijelog niza organizacija na terenu, kao i za izbacivanja pojedinačnih. Nisam ja bila jedina, nego sam samo bila najpoznatija, i to u stranci svi dobro znaju – ističe Kolarić.

Na vlast u SDP-u je, prema njezinim riječima, došao Milanovićev klan koji je već jednom vladao i u državi i u stranci. I tada se, naglašava ona, nisu pokazali uspješnima. Upravo suprotno.

- Sada je ta ekipa dobila drugu šansu da pokaže svoj potencijal, politički kapital i uspješnost u dizanju SDP-a na noge s koljena na kojima na koje su ih i oni bacili. SDP sustavno pada od 2007., a naročito od kad su bili na vlasti 2011. godine. Stranka je zbog promjene kulture organizacije i promjene članstva postala klijentelistička organizacija klijentelistička organizacija. I slijedom toga se posljednjih 13 godina urušava – ocjenjuje Kolarić.

Pri čemu je, naglašava na, "prvih devet godina to djelo Grbina i ekipe koja je sada pobijedila u SDP-u“, dok su preostale četiri godino djelo "Davora Bernardića i njegove ekipe nesposobnih političara koje on gurao i promovirao“.

- Za sada su to samo riječi, treba vidjeti kakva će djela iza tih riječi slijediti. Svi zajedno su zaista srozali SDP na koljena, a u međuvremenu im se pojavila i vrlo vjerodostojna alternativa. Kad pogledate političare iz platforme Možemo, to je jedna nova politika, novi način promišljanja o politici, nova energija i zasigurno jedna velika svježina, dok je SDP-ova ekipa koja je pobijedila u SDP-u samo recikliran Milanovićev klan iz prethodnih godina – ističe Kolarić. Grbin je izvrstan saborski zastupnik, no to ga, prema njezinoj ocjeni, automatski ne kvalificira za lidera.

- Za sada nije pokazao niti sposobnost strateškog promišljanja niti ima potrebnu energiju i karizmu. Dojam koji ostavlja je blijed. Iako po godinama nije star, perceptivno ostavlja dojam starog birokratskog političara. Dobili su svi skupa šansu da uvjere birače da to nije tako i da će se od sada pa nadalje baviti interesima društva i to vjerodostojno zastupajući vrijednosti, a ne prilagođavajući ih svojim svakodnevnim političkim potrebama – zaključuje Aleksandra Kolarić.

25. travanj 2024 23:14