StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVremenska prognoza

Kiše bi moglo biti i u Dalmaciji: Stiže predah od 'paklenih' vrućina; Ipak neće biti dugog daha

Piše JL
5. srpnja 2019. - 12:41

U petak će biti pretežno sunčano i u mnogim krajevima vruće, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Ujutro na kopnu mjestimice magla, osobito po kotlinama i uz rijeke. Poslijepodne su uz lokalno jači razvoj oblaka mogući pljuskovi s grmljavinom, uglavnom u unutrašnjosti Dalmacije i Istre te u gorskim predjelima. Vjetar većinom slab. Ujutro će duž obale puhati slaba do umjerena bura, zatim sjeverozapadnjak i zapadnjak. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 28 i 31, na Jadranu od 31 do 34 stupnjeva Celzijusovih.

Sutra na istoku sunčanije i toplije nego danas. Bit će sunčano i vruće. Vjetar većinom slab. Najniža jutarnja temperatura zraka od 16 do 18°C, a najviša dnevna između 29 i 31°C., javlja HRT.

U središnjim krajevima pretežno sunčano, sredinom dana i poslijepodne s malom do umjerenom naoblakom. Vjetar slab sjeverni i sjeveroistočni. Temperatura zraka slična kao na istoku.

U gorskim krajevima ujutro ponegdje kratkotrajna magla, a tijekom dana uz umjeren razvoj oblaka ponegdje može biti kratkotrajnih pljuskova.

Na sjevernom Jadranu pretežno sunčano i vruće. Uz obalu će ujutro puhati slaba do umjerena, podno Velebita i jaka bura, a tijekom dana sjeverozapadnjak. Najniža temperatura zraka od 13 do 17°C, uz obalu između 20 i 24°C, a najviša dnevna od 25 do 29°C, na moru između 30 i 33°C. 

U Dalmaciji većinom sunčano i vruće. U njezinoj unutrašnjosti sredinom dana i poslijepodne povremeno može biti lokalnih pljuskova i grmljavine. Puhat će slab do umjeren zapadnjak i jugozapadnjak, prema otvorenome moru sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura zraka od 20 do 24°c, a najviša dnevna između 30 i 34°C.

Slično će biti i na južnom Jadranu - obilje sunčanog vremena uz visoku temperaturu zraka. Puhat će slab do umjeren jugozapadnjak i sjeverozapadnjak pri čemu će more bit mirno ili malo valovito.

U subotu će u unutrašnjosti biti većinom sunčano i vruće. U nedjelju promjenljivo, povremeno s pljuskovima i grmljavinom, koji ponegdje mogu biti i izraženiji, a bit će i malo manje vruće. U ponedjeljak još malo svježije, a malo kiše može pasti u gorskim krajevima i unutrašnjosti Dalmacije.

U subotu na Jadranu sunčano i vruće. U nedjelju na sjevernom dijelu promjenljivo i malo manje vruće ponegdje uz pljuskove i grmljavinu. U Dalmaciji i dalje pretežno sunčano i uglavnom suho. U ponedjeljak djelomice sunčano, a malo kiše još može pasti na sjeveru i jugu. Puhat će slab do umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak, a u nedjelju prolazno umjereno i jako jugo.

U ponedjeljak bi trebalo biti promjenjivo, dakle oblačno sa sunčanim razdobljima i ugodnom temperaturom između 25°C i 28°C, no u utorak slijedi pad temperatura, koje bi na kopnu i na sjevernom Jadranu mogle biti bliže 20 stupnjeva. U Dalmaciji će pak i dalje biti vrlo toplo, ali manje vrelo nego ovih dana pa će i ondje vrijednosti pasti pokoji stupanj ispod 30 stupnjeva.

- Iako do tad još ima vremena, te je prognoza za to razdoblje podložna promjenama, prvi izgledi za idući tjedan kažu nam da će on biti nešto umjereniji po vrućini odnosno ugodniji i podnošljiviji. Uz to, ponovno će se javljati povremeni pljuskovi, češći na kopnu, no u utorak su mogući i na Jadranu, i to ne samo sjevernom, već i u Dalmaciji. Naravno, to će biti kratkog vijeka, pa će već od srijede ponovno dominirati sunce, istaknuo je jučer RTL-ov meteorolog Nikola Vikić-Topić.

18. travanj 2024 17:10