StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNe može propasti

Kerum d. o. o. otišao u stečaj, ali cvjeta Kruščica, nova, građevinska tvrtka 

Piše Šibenski.hr
7. studenog 2018. - 18:35

Iako je trgovački biznis Kerum d.o.o. otišao u stečaj, poduzetnik i bivši splitski gradonačelnik Željko Kerum nema razloga za egzistencijsku brigu, jer tvrtka njegove supruge Fani, Kerum Kruščica d.o.o., ostvaruje godišnji prihod veći od 12,4 milijuna kuna, piše Jutarnji list.

Kerum se, očito, nakon sloma velike kompanije s lancem trgovina i izleta u političke vode prebacio u građevinski i turistički biznis za koji je registrirana tvrtka njegove supruge.

Pokušali smo razgovarati s Kerumom, ali nije odgovarao na pozive. Vezano uz njegovu novu poslovnu nišu, građevinu, zanimljivo da je na čelu splitskog Ureda za prostorno planiranje, uređenje i zaštitu okoliša sjedi Branka Mimica, nekadašnja Kerumova savjetnica za urbanizam. Kerum se jučer, naime, oglasio priopćenjem nakon što je njegova tvrtka otišla u stečaj.

- Trgovački sud u Splitu donio je odluku o otvaranju stečaja tvrtke Kerum d.o.o. Ne planiram se žaliti na tu odluku jer smatram da je otvaranje stečaja zapravo jedino rješenje. Kerum d.o.o. već je šest godina u stanju mirovanja, odnosno ne obavlja poslovnu djelatnost, niti ima radnika - priopćio je Kerum i dodao da su “svi radnici, njih oko 2000 koji su radili za tvrtku Kerum d.o.o., zbrinuti, i da su bili isplaćeni u stopostotnom iznosu”.

Nova poslovna investicija supružnika Kerum, tvrtka Kruščica, koja je naziv dobila po uvali u Rogoznici, od osnutka bilježi rast prihoda pa su 2017. godine prijavili prihod u visini od 12,4 milijuna kuna, ali i rashod je bio pozamašan te su ostvarili dobit od samo 94 900 kuna.

No, tvrtka u financijskom izvješću navodi da je “knjigovodstvena vrijednost njezine materijalne imovine 2017. godine iznosila 44,3 milijuna kuna”.

“Materijalna imovina sastoji se”, navodi se u financijskom izvješću, “od zemljišta, građevinskih objekata, postrojenja i oprema, alata, pogonskog inventara i transportne imovine, biološke imovine, predujmova za materijalnu imovinu, materijalne imovine u pripremi, ostale materijalne imovine i ulaganja u nekretnine”.

Tvrtku je 2012. godine s temeljnim kapitalom u visini od 4,9 milijuna kuna osnovala Anita Horvat, majka Fani Kerum, a broji 18 zaposlenih i vodi turistički kompleks Perla u Rogoznici, gdje supružnici Kerum često borave ljeti, a zimi žive u vili na splitskim Mejama. Tvrtka Kruščica, isto tako, u Rogoznici od studenoga 2014. godine pa do studenoga 2024. godine ima koncesiju na plažu, uz naknadu od 35.000 kuna, a početkom ove godine uknjižili su se i kao vlasnici dijela zemljišta također u Rogoznici, što je vidljivo i u zemljišnim knjigama.

Nekretnina obitelji Kerum ni nakon stečaja njihovih kompanija ne manjka, pa se u samom Splitu na adresi na kojoj je prema podacima iz sudskog registra prijavljen Željko Kerum, u zemljišnim knjigama kao vlasnik poslovno-stambene zgrade vodi njegov brat Jure Kerum.

Riječ je o stambeno-poslovnoj zgradi s pet etaža, i to stana od 75 četvornih metara u suterenu te stanova od 50-ak četvornih metara i 38 četvornih metara, kao i dva od 94 četvorna metra i 90-ak četvornih metara. Svi stanovi glase na Juru Keruma, a vidljiva je u zemljišnim knjigama i zabilježba o kreditu, i to iz 2017. godine u visini od 710.000 kuna kod Privredne banke Zagreb.

I u samom Gornjem Ogorju, odakle dolaze Kerumovi, također posjeduju nekoliko kuća, oranica...

Kerum je u imovinskoj kartici 2012. godine naveo da tržišna vrijednost nekretnina u njegovu vlasništvu iznosi 3 milijuna i 283 tisuće eura. Tu su bila ubrojena zemljišta u Rogoznici i Splitu, kuća i vrt u Solinu i na Čiovu, kuća u Podstrani, kuća u Zagrebu te hotel Neva, za koji je vidljivo da danas u katastru glasi na njegovu bivšu suprugu.

 

23. travanj 2024 15:35