StoryEditor
Hrvatska i svijetnadljudska snaga obitelji

Katarina je svojim srcem drugima darovala život: strašna tragedija u kojoj je stradala 22-godišnja Zadranka završila je humanim činom

3. kolovoza 2018. - 13:01

- Odlučili smo donirati zdrave organe naše pokojne kćeri da spasimo drugu djecu. Želimo pomoći onima kojima je pomoć potrebna.

Rekao nam je to jučer slomljenim glasom Božo Ražov, otac 22-godišnje studentice prava Katarine Ražov koja je u srijedu podlegla teškim ozljedama zadobivenim u tragičnoj prometnoj nesreći u nedjelju oko 22.20 sati u Murvici Donjoj pokraj Zadra.

- Od kada je došla u bolnicu, naši su se liječnici borili za njezin život. Dali su sve od sebe, ali ozljede glave bile su preteške – kazao je pomoćnik ravnatelja zadarske bolnice dr. Edi Karuc, dodavši da na zahtjev obitelji na može reći koliko je Katarina svojim preranim odlaskom spasila života.

Dirljiva gesta obitelji pogođene strašnom tragedijom: roditelji poginule Zadranke odlučili donirati njene organe, srce koje će spasiti nekome život prevezeno u KB Dubrava

Na djevojčin Seat zagrebačkih oznaka, kojim se vraćala kući u Škabrnju iz večernje smjene u trgovini Zara iz centra Supernova u Zadru, naletio je 73-godišnji Ratko Lučić u Mercedesu njemačkih registracija, koji je iz potpuno neutvrđenih razloga prešao na suprotnu prometnu traku. U strašnom udaru život je najprije izgubila njegova suputnica, 75-godišnja Marica Galac, a mlada je djevojka podlegla ozljedama nakon što su se liječnici dva dana borili za njezin život u zadarskoj Općoj bolnici.


Strašna tragedija u kojoj je 22-godišnjakinja izgubila bitku za život završila je nesvakidašnjim humanim činom njezinih roditelja. Njezini organi koji će spasiti brojne živote isti su dan helikopterom prevezeni do Kliničke bolnice Dubrava u Zagrebu.

- Naša je tuga neizmjerna i ne može se opisati riječima. Katarini je ostao zadnji ispit na fakultetu prava i iako već duže vrijeme živimo u Zagrebu, odlučila ga je pripremati u Škabrnji odakle smo se preselili u Zagreb. Mislila se malo odmarati, učiti, a uz to je odlučila i nešto zaraditi pa je sezonski radila u trgovini odjećom. Tog se kobnog dana vraćala s posla kući, u Škabrnju. U njezinu traku je ušao vozač... i više je nije bilo – ispričao je suznim glasom njezin otac, inače policajac u PU zagrebačkoj.

Katarina je za sobom ostavila tugujuću rodbinu, brata i sestru, te brojne prijatelje i poznanike.

- Jako me pogodilo kao i sve susjede di je naša Kate odrasla. Sućut obitelji i neka im dragi Bog podari snagu. U tim teškim trenucima odlučili su pomoći i spasiti druge živote, a zato treba nadljudska snaga – jedan je od brojnih komentara Katarininih prijatelja i poznanika koji je opisuju kao divnu djevojku pred kojom je bila blistava budućnost.

Bila je mlada, lijepa i perspektivna. Do završetka pravnog fakulteta ostao joj je jedan ispit, a prije dvije godine ušla je i među finalistice na izboru za Kraljicu Hrvatske.

- Prizor je bio strašan. Automobil je bio potpuno smrskan, a što je najgore, fatalni sudar dogodio se na potpuno ravnom dijelu ceste - rekli su očevici prometne nesreće u Murvici.

Iako se spekuliralo o trećem automobilu kao mogućem uzroku nesreće, policija to nije smjela komentirati.

- Protiv 73-godišnjeg vozača podnesena je kaznena prijava zbog izazivanja prometne nesreće. Prijava je proslijeđena državnom odvjetništvu koje će cijeli slučaj dalje istražiti. Sve ostalo ne smijemo komentirati – rekla je Sonja Šimurina, glasnogovornica PU zadarske.

Vozač Mercedesa, 73-godišnji Ratko Lučić, koji se prije nekoliko godina, kada se umirovio, vratio u Murvicu iz Njemačke gdje je radio cijeli život, u nesreći je zadobio teške tjelesne ozljede i na liječenju je u zadarskoj Općoj bolnici.

Prema prvim rezultatima očevida, on je tog dana izazvao nesreću krećući se iz pravca sjevera u pravcu Zadra. U jednom je trenutku iz neutvrđenih razloga svojim vozilom prešao na suprotnu prometnu traku te udario u osobno vozilo kojim je upravljala 22-godišnja vozačica.

Vojni helikopter prevezao je srce za transplantaciju od vojarne u Zemuniku do Kliničke blnice Dubrava u Zagrebu.

- Već sam nekoliko puta sudjelovala u zračnom prijevozu organa za transplantaciju, a osjećaj je kao da prevozite jedan novi život i naravno cijela naša posada ispunjena je zadovoljstvom i ponosom što dajemo svoj doprinos u plemenitoj misiji spašavanja ljudskih života - kazala je kapetanica posade helikoptera Mi-8 MTV bojnica Mirna Radošević, koju je odmah nakon slijetanja u bazu Zemunik dočekao liječnički tim i vozilo Opće bolnice Zadar, gdje je obavljena sva priprema za preuzimanje organa za transplantaciju.

Uz bojnicu Radošević letačku posadu još su činili kopilot natporučnik Stjepan Previšić te tehničar letač satnik Stipe Kršinić, dok je transplantacijski tim KB Dubrava za transplantaciju srca predvodio prim. dr. sc. Robert Blažeković.


Na djevojčin Seat kojim se vraćala kući u Škabrnju naletio je 73-godišnji Ratko Lučić u Mercedesu njemačkih registracija, koji je iz potpuno neutvrđenih razloga prešao na suprotnu prometnu traku

25. siječanj 2022 00:18