StoryEditor
Hrvatska i svijetPOČETAK KRAJA KORONE

Kamionom s transportnim hladnjacima iz Belgije u Zagreb stiglo Pfizerovo cjepivo. U Šibenik stiže 155 doza

Piše šibenski.hr
26. prosinca 2020. - 08:45
Krunoslav Capak dočekao je prve doze cjepivaHZJZ

U subotu ujutro oko 6 sati, transportnim hladnjacima iz Belgije stiglo je cjepivo u Hrvatsku. Prve doze stigle su kamionom s transportnim hladnjacima u Zavod za javno zdravstvo, odakle će se dalje razvoziti u sve županije, javlja N1.

Cijepljenje počinje sutra, u nedjelju, a prvi će se cijepiti štićenik Doma za starije Trešnjevka. U Dubrovniku će prvu dozu primiti zdravstveni djelatnici. U Šibenik stiže 155 doza cjepiva, javlja HRT.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak i koordinatori distribucije dočekali su prve doze, a vidno ponosan Capak pozirao je s kutijama.

Cjepivo se mora skladištiti na temperaturi od -70 stupnjeva, a sutra, 27. prosinca, će krenuti u distribuciju po županijama, navodi HZJZ u priopćenju medijima.

- Ovo je najvažniji događaj od početka pandemije. Od sutra krećemo s cijepljenjem najugroženijih skupina stanovništva na čitavom teritoriju Republike Hrvatske. Cjepivo se sutra distribuira županijskim zavodima koji će organizirati cijepljenje korisnika domova za starije, zdravstvenog osoblja koje radi s covid cjepivom i djelatnika hitne medicine.

- Za sada to je simbolična količina cjepiva koje se dostavlja svim zemljama članicama EU čime počinju Europski dani cijepljenja 27., 28. i 29. prosinca. Nakon toga svakog tjedna nam stižu nove doze što očekujemo sukladno planu cijepljenja. Pozivamo sve građane da se odazovu cijepljenju sukladno našem sloganu "Misli na druge – cijepi se", rekao je Capak.

Prve jednake doze BioNTech/Pfizerovog cjepiva stigle su za sve zemlje članice EU, dakle ovih 9750 doza dobiva jednako svaka zemlja članica, bez obzira na broj stanovnika ili količine kupljenog cjepiva.

Cijepljenje počinje u svim zemljama Unije sutra. Cjepivo će biti besplatno i dobrovoljno, a stručnjaci kažu da ćemo se kao društvo zaštiti ukoliko 70 posto stanovnika bude cijepljeno.

Hrvatska je naručila 5 milijuna i 905 tisuća doza.

Reporterka N1 pratila je dolazak cjepiva u Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Ondje su stigle dvije kutije koje su sada pohranjene u hladnjak na -70 stupnjeva. Jednom kada se cjepivo izvadi s te temperature, mora se iskoristiti u roku od pet dana.

Kako HZJZ navodi na svojm stranicama, prvo će se cijepiti zdravstveni djelatnici, korisnici i djelatnici domova za starije osobe, a sa sljedećim dozama koje će stizati, počet će se cijepiti starije osobe koje nisu u domovima za starije te sve osobe s kroničnim bolestima (stariji od 16 godina), u okviru indikacija koje će biti registrirane putem Europske agencije za lijekove.

Danas također počinje informativno-edukativna kampanja nazvana “Misli na druge - cijepi se”. Cilj je uvjeriti što veći broj građana da se u idućim mjesecima cijepe protiv covida-19.

Izdvojeno

04. ožujak 2021 19:47