StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPrivremeno smirio strasti

Kakvu igru igra Plenković premještanjem ploče s ustaškim pozdravom iz Jasenovca u Novsku?

Piše Šibenski.hr
7. rujna 2017. - 21:53


 
Premještanjem ploče HOS-a, na kojoj stoji pozdrav 'Za dom spremni', iz Jasenovca u Novsku premijer Andrej Plenković diplomatski je razriješio problem zbog kojeg su mu se bunili koalicijski partneri, no samo zasad, smatra PR stručnjak Krešimir Macan.
 
- Tu se vidi klasični Plenkovićev potpis, koji je izbalansiran i kojim su svi dobili. HNS i SDSS su tražili da se ploča makne iz Jasenovca, a HOS je tražio da se 'za dom spremni' ne miče iz grba. To je ta Plenkovićeva kvaliteta koja se pokazuje od početka. On zna razgovarati i zna tražiti kompromisna rješenja i sa svakim rješenjem ide naprijed - kaže Macan za tportal.
 
No, priča, dodaje Macan, nije gotova, a to se vidi i po reakciji SDSS-ovog Milorada Pupovca.
-Plenković je uspio privremeno pomirit sve, zaključiti jedan korak i otvoriti prostor da se cjelokupno rješenje dogovori u drugom koraku, kroz Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, i da svi budu zadovoljni - smatra Macan.
Diplomatski pristup, dodaje, zahtjeva vremena, no koji put je i vrijeme faktor pregovaranja. 'Ovo je sad njegova igra i nije ničija druga. Da se ovo događalo dok je Hasanbegović bio u HDZ-u, bila bi možda i drugačija tumačenja', kaže Macan.
 
No, taj 'spori' pristup neki vide i kao oklijevanje u donošenju odluka te cijelu situaciju posve drugačije tumače. Već ranije sociolog Sven Marcelić kazao je za tportal da se stječe dojam da Plenković ne voli donositi odluke.
-Od njega se očekuju odluke, a on djeluje kao da je cijepljen od donošenja odluka - od požara u Splitu, preko ploče u Jasenovcu i odnosa sa Slovenijom, do obrazovne reforme. Plenković funkcionira na način 'kad ne znate riješiti problem, osnujete komisiju'. Očito je da mu nije milo povlačenje poteza. Djeluje anemično i od toga je napravio svoj stil vladanja - kazao nam je Marcelić.
I činjenica da je odluku o ploči u Jasenovcu priopćio HOS, te da je i sam ministar branitelja Tomo Medved novinare uputio da odgovore o ploči potraže na HOS-ovoj press konferenciji za Marcelića je još jedan primjer 'delegiranja' i 'prebacivanja' na druge.

 

23. travanj 2024 10:54